Start Haberler Flaş Haber Sabırlı ve Örgütlü Mücadele Kazandırıyor

Sabırlı ve Örgütlü Mücadele Kazandırıyor

0
Sabırlı ve Örgütlü Mücadele Kazandırıyor
Mam_ocaklarini_durdurma

mam_ocaklarini_durdurma16 Haziran 2010

Pazarcık Ovama Dokunma Çevre Hareketi’nin, Sanko Holdig’e ait Doğanlı Karahasanlar’daki 2 kil, 2 marn ocağı ile ilgili toplam 4 dava için Danıştay 6. Dairesi’ne yaptığı temyiz başvurusunda, yürütmeyi durdurma kararı çıktı.

Ancak kardan başka bir şey düşünmeyen Sanko Holding, kararı hala uygulamış değil. Zira çevre ve insan sağlığını tehdit eden ocaklar, zehir saçmaya devam ediyor. Buna karşın Çevre Hareketi Temsilcileri ise, Pazarcıklıları çevre mücadelesini yükseltmeye çağırdı. Sanko Holding bünyesindeki Mineral Endüstri Limited Şirketi, Narlı- Doğanlı Karahasanlar yöresinde çimento fabrikalarının hammaddesini karşılamak için 2 marn ocağı ve 2 kil ocağını işletmek için Çevresel Etki Değerlendirme’den (ÇED) olumlu rapor almıştı. Ancak buna itiraz eden Pazarcık Ovama Dokunma Çevre Hareketi avukatlarından Mehmet Horuş, ÇED raporlarının iptali için önce Antep 2. İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Mahkemenin itirazı ret etmesi üzerine, ocakların çevreye verdiği zararlardan dolayı Danıştay’a başvuruldu.

Danıştay 6. Dairesi de, 27 Nisan’da marn ve kil ocakları hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdi. Kararın, Çevre ve Orman Bakanlığı’na tebliğ edildikten sonra 30 gün içerisinde uygulanması bekleniyordu. Yani, karara göre Sanko Holding bünyesindeki Mineral Endüstri Limited Şirketi’nin marn ve kil ocaklarının işletilmesini, çevreye verdiği zarardan dolayı derhal durdurması gerekiyor. Ancak Sanko Holding, kar için ocakları hala işletiyor.Karara ilişkin konuşan avukat Mehmet Horuş da, yasaya göre işletmelerin zaman kaybetmeden durdurulması gerektiğine dikkat çekti.

Pazarcık Ovama Dokunma Çevre Hareketi sözcülerinden Hacı Hacıoğlu ise, “Danıştay’ın verdiği Yürütmeyi Durdurma Kararı’nın uygulanması ve yörede yaratılan çevresel tahribatın bir an önce giderilmesi gerekmektedir. Başta Maraş Valisi olmak üzere yetkilileri yargı kararının gereğini yerine getirmeye çağırıyoruz” dedi. Verdikleri çevre mücadelesinin devam edeceğini belirten Hacıoğlu, Pazarcıklılara şu çağrıda bulundu: “Danıştay 6. Dairesi’nin verdiği bu kararlar, uzun süreli ve sabırlı mücadele ile kesin sonuç alınacağını gösteriyor. Pazarcıklıların, örgütlü mücadele ile sonuç alınacağını görmeleri açısından önemli. Sanko gibi kardan başka bir amaç gütmeyen firmalar, önümüzdeki günlerde de boş durmayacaklar. Tüm Pazarcıklıları, çevre mücadelesi konusunda duyarlı davranmaya ve Pazarcık Ovama Dokunma Çevre Hareketi etrafında kenetlenmeye, her köyü en az bir temsilci ile çalışmalara katılmaya çağırıyoruz.”

FIRAT DİCLE/ FRANKFURT

http://www.yeniozgurpolitika.com/?bolum=haber&hid=60081

YENİ ÖZGÜR POLİTİKA

Yorum Yaz

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.