Start Haberler Flaş Haber ÇÖÇELLİ’DE TAŞ OCAĞI YAPMAK DOĞAYA VE İNSANLIĞA ZARAR VERMEKTİR.

ÇÖÇELLİ’DE TAŞ OCAĞI YAPMAK DOĞAYA VE İNSANLIĞA ZARAR VERMEKTİR.

0
ÇÖÇELLİ’DE TAŞ OCAĞI YAPMAK DOĞAYA VE İNSANLIĞA ZARAR VERMEKTİR.
Ovama Dokunma

Çöçelli’ye yapılmak istenen taş ocağına karşı mücadeleyi ovamıza ve çevremize karşı yapılan bütün saldırılarla aynı kapsamda görüyor ve öyle ele alıyoruz. Bu anlamda sürdürülecek olan mücadeleye de bütünlük üçünde bakıyoruz ve bütün çevre örgütlerini ortak hareket etmeye davet ediyoruz.

Kamuoyunun bildiği gibi bir süreden beri Maraş/Pazarcık ilçesinin Çöçelli, köyüne kalker ocağı ve kırmaeleme tesisi yapılması yönünde bir gelişme yaşanmaktadır. Bu faaliyet belki bir işletme açısında verimli olabilir, ancak hem doğaya hem de insanlığa zarar verecektir. Bu kalker ocağı ve kırmaeleme tesisi sadece Çöçelli köyünü değil Evri, Pınarbaşı, Eski Şarkaya köyleri başta olmak üzere bütün çevre köyleri çok derinden etkileyecektir.

Yapılacak olan taş ocağıyla,

– Her şeyden önce yaratılacak olan kirlilik, yoğunluk ve gürültüden dolayı insanların en dokunulmaz alanı olan evlerinde, huzur ve dinginlik içinde yaşama olanakları ortada kalkacak, evler, oturulamaz, dinlenilemez hale gelecek ve bir süre sonra kimse o evlerde yaşayamayacaktır. Zaten daha önce açılan kalker ocaklarından dolayı evlerde çatlaklar oluşmuştur. Şimdi açılacak olan yeni ocaklar ve patlatılacak olan dinamitlerle çok daha büyük felaketler yaşanacaktır. 

-Aynı şekilde bölge ve çevreden de yaşam olanakları ortada kalkacaktır, doğanın altı da üstü de korkunç bir inşaat alanına dönüştürülecek, doğal bitki örtüsü ortada kalkacağı için hem doğa zarar görecek, hem doğallığın verdiği huzur yok edilecektir. Bölgenin doğal yapısının tahrip edilmesinin sonucu, daha çok salgın, daha çok deprem, daha çok iklim değişikliği olarak hayatımıza yansıyacaktır.  Ayrıca az sayıda kalan bölge insanının da bölgeyi terk etmesine yol açacak, yeni sürgünler yeni gurbet hikâyeleri yaşanacaktır -Bunların yanında yılların özlemini ve gurbetin acısını dindirmek ve kökleriyle buluşmak için tatile giden insanların topraklarıyla kurdukları bağlar bir kez daha kopartılacaktır. Böylece insanların köklerinde ve kutsal mekanlarında aldıkları yaşama sevinci yok edilecek, yurtsuzluk duygusu öksüz bir çocuğun yürek yangını olarak bir kez daha insanlarımızı kahredecektir.

Ovama Dokunma

İşte bütün bunlardan dolayı MARDEF(MARAŞ DEMOKRATİK DERNEKLER FEDERASYONU)’nun çatısı altında faaliyet yürüten biz OVAMA DOKUNMA ÇEVRE HAREKETİ olarak ÇÖÇELLİ de yapılmak istenen bu taş ocağına karşı köylülerle ve bölge halkıyla birlikteyiz, onları destekliyor onların bu onurlu mücadelesine her türlü katkıyı sunmayı varlık gerekçemiz olarak gördüğümüzü ifade etmek istiyoruz. 

Ayrıca yine biz OVAMA DOKUNMA ÇEVRE HAREKETİ olarak

Çöçelli’ye yapılmak istenen taş ocağına karşı mücadeleyi ovamıza ve çevremize karşı yapılan bütün saldırılarla aynı kapsamda görüyor ve öyle ele alıyoruz. Bu anlamda sürdürülecek olan mücadeleye de bütünlük üçünde bakıyoruz ve bütün çevre örgütlerini ortak hareket etmeye davet ediyoruz.

Çünkü ÇÖÇELLİ’de yapılmak isteyen bu taş ocağı ülkemizin hemen her yerinde ve pervasızca yapılan doğa katliamlarının bir parçasıdır ve buna karşı mücadele genel olarak doğa katliamlarına karşı sürdürülen mücadelenin bir parçası olmak zorundadır.

Bu perspektifle soruna yaklaşan OVAMA DOKUNMA ÇEVRE HAREKETİ olarak bizler, başta Çöçelli, Evri ve çevre köylerin halkı olmak üzere bütün Narlı Pazarcık ve Maraşlı insanlarımızla ve ülke çapında faaliyet yürüten çevre hareketleriyle ve çevreci dostlarla bu mücadelede birlikte olmayı arzu ediyoruz. Bu vesileyle insanlarımızın bu mücadelesine sahip çıkılmasının, destek verilmesi ve onlarla birlikte olunmasının sürdürülecek olan mücadelenin başarıyla sonuçlanmasını sağlayacağına olan inancımızı paylaşmak istiyoruz.   

ÇÖÇELLİ, EVRİ, PINARBAŞI, ESKİ ŞARKAYA VE ÇEVRE KÖYLÜLERİ DOĞAYI VE GELECEĞİ SAVUNUYORLAR, DESTEKLİYORUZ

DOĞAYI VE İNSANLIĞI SAVUNMAK HAKTIR.

OVAMA DOKUNMA ÇEVRE HAREKETİ

Yorum Yaz

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.