Start Haberler Yerel Haberler Almanya Frankfurt’da Ovama Dokunma’ gecesi

Almanya Frankfurt’da Ovama Dokunma’ gecesi

0
Almanya Frankfurt’da Ovama Dokunma’ gecesi

 

Ovama Dokunma’ gecesi

 

(10 Mayis 2010 Yeni Özgür Politika)

Frankfurt’da yapılan Pazarcık Ovama Dokunma Çevre Hareketi gecesinde konuşan BDP Milletvekili Fatma Kurtulan, “Onuruma, dilime, ovama ve dağdaki evlatlarımıza dokunma” dedi.

Avrupa’da yaşayan Pazarcıklılar, Almanya’nın Frankfurt kentinde Pazarcık Ovama Dokunma Çevre Hareketi ve Çok Kültürlü Dostluk Derneği’nin (Multikultureller Freundschaftsverein e.V.) ortak düzenlediği dayanışma gecesinde buluştu. Gecede Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Wan Milletvekili Fatma Kurtulan ve Hasankeyfi Yaşatma Girişimi’nden Ercan Ayboğa birer konuşma yaptı.

 

Frankfurt kentinde bulunan Saalbau Nied Salonu’nda biraraya gelen yaklaşık 600 kişi, Pazarcık Ovası’nda inşa edilen iki dev çimento fabrikasına karşı dayanışma gösterdi. Gece, saat 18:00’de Grup Mor’un sahne alması ile başlatıldı. Ardından Pazarcık Ovama Dokunma Çevre Hareketi Ali Solak sahne alarak, “Yaşadığımız coğrafyanın en verimli topraklarında pamuk, biber ve buğday yetiştirilmesine rağmen, Pazarcık-Narlı ovasına dünyanın en büyük iki çimento fabrikasının yapıldığını söyledi. Solak, devlet destekli çimento fabrikalarına karşı Pazarcık ve Narlı halkının 2006 yılının başında mücadele etmeye başladığını da aktardı. Birçok çevre raporunda hukuki olumlu sonuçların alındığını belirten Solak, “Berlirleyici olanın bölge halkının bu yıkıcı projelere hayır demesi” olduğunu söyledi. Pazarcık Ovama Dokunma Çevre Hareketi’nin çalışmalarını ve verdikleri mücadele hakkında detaylı bilgi de veren Ali Solak, başka yerlerde benzeri sorunlara karşı örgütlü mücadele ile sonuç alındığına dikkat çekti.

‘Asimilasyonun canlı tanığıyım’

BDP Wan Milletvekili Fatma Kurtulan da konuşmasına Denizlerin nezdinde tüm devrim şehitlerini anarak başladı. Kurtulan, gecenin şiarı olan “Onuruma ve Ovama Dokunma” sözlerini hatırlarak, “Çocukken bir kuzuyu Kürtçe sözler söyleyerek sevdiğim için okulda parmak uçlarıma cetvelle vurularak cezalandırıldım” dedi. Maraş Katliamı’nın canlı tanığı olduğunu da hatırlatan Kurtulan, “O yıllarda her köy bir kışlaya dönüştü. Halkı korku içinde evlerine tıkadılar. Başta kadınlar olmak üzere insanlarımızın onurları kırıldı. Küçük Vietnam denilen Cimikanlı’da devlet güçleri tarafından kadınlara erkekler taşıtılarak hakaret ediliyordu” şeklinde konuştu.

Pazarcıklıların dünyanın her yerine dağıldığına dikkat çeken Kurtulan, buna örnek olarak “Umuda Yolculuk” filmini örnek verdi. Pazarcıklıların önce onuruna dokunularak asimile edilmeye çalışıldığını söyleyen Kurtulan, şimdi de ovasına dokunduklarını belirtti. Dicle nehri, Munzur vadisi ve Türkiye’de yapılmak istenen barajlara da dikkat çeken Kurtulan, bunların doğa ve kültürel katliamlar olduğunu söyledi.

CHP ve AKP arasında fark yok

Pazarcıklıların geçmişten bu yana CHP’ye oy verdiğini hatırlatan Kurtulan, AKP’nin de ‘Alevi açılım’ı adı altında, Maraş Katliamı sanığı Ökkeş Şendiller’in toplantıya çağrıldığına dikkat çekti. CHP’nin AKP’yle hiç farkının olmadığını söyleyen Kurtulan, CHP’nin sürekli Kürt ve Alevilerin kuyusunu kazıdığını vurguladı. Kurtulan, devamla, “Pazarcıklılar olarak bir gaflet içerisindeyiz. Bir yandan CHP’ye oy veriyoruz, bir yandan da partiye çalışıyoruz. Yerel Kürtçe şivesiyle oradan birini çıkararak aday gösteriyorlar, oradaki halk da ‘bizdendir nasıl olsa’ diyerek oy veriyor. Onlar ne yaptı Pazarcık için. Hiçbir şey. Biz artık bu olanlara ‘dur’ demeliyiz. Örgütlülüğümüzü güçlendirerek, onuruma, dilime, ovama ve dağdaki evlatlarımıza dokunma demeliyiz” şeklinde konuştu. Kurtulan, son olarak Narlı ovası için güçlü bir kültür festivali önerisinde de bulundu.

‘Başarmanız için inanmanız gerekir’

Gecede Hasankeyfi Yaşatma Girişimi Sözcüsü Ercan Ayboğa da, Bergama ve Hasankeyf Çevre Hareketi’nin çalışmalarını anlattı. Ayboğa, ardından “Bir mücadeleye inanırsanız başarabilirsiniz. Başarmanız için inanmanız gerekir” vurgusunda bulundu. Sanatçı İmam Öğüt’ün sunuculuğunu yaptığı gecede İmam Öğüt’ün yanısıra Cevat Merwanî, Tolga Sağ, Rıza Arslandoğan, genç sanatçı Veli Dapar, Erkan Acar, Ali Basılgan, Grup Mor, Tahir Can, Koma Zelal müzik dinletisi sundu. Ayrıca Koma Serkeftin Grubu da çeşitli yörelerden sergiledikleri halk oyunları figürleri ile geceye renk kattı. Gecede Mir Multi Media, Sarmaşık, Pazarcık gazetesi ve Dersim Kültür Komitesi stand açtı.

http://www.yeniozgurpolitika.com/?bolum=haber&hid=58875

NİHAL BAYRAM/FRANKFURT

YENİ ÖZGÜR POLİTİKA

Yorum Yaz

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.