Start Haberler Çevre Haberleri Bazarcıx’ta taş ocağı tehdidi: Evlerdeki çatlakların nedeni depremler değil, dinamit

Bazarcıx’ta taş ocağı tehdidi: Evlerdeki çatlakların nedeni depremler değil, dinamit

0

Bazarcix’ın Şivon mahallesinde yaşayan yurttaşlar, yıllardır faaliyette olan taş ocağının tarım ve hayvancılığı bitirme noktasına getirdiğini ve yaşamlarının tehlikede olduğunu söyledi. Yurttaşlar evlerinde oluşan çatlakların ise depremden değil patlatılan dinamitlerden olduğunu belirtti

Mereş’in (Maraş) Bazarcix (Pazarcık) ilçesine bağlı Şivon kırsal mahallesi sakinleri, 22 yıldır faaliyette olan Eşkiler Madencilik Şirketi’ne ait taş ocağına tepkili. Mahalle sakinlerine göre; mahalleye yaklaşık bir kilometre uzaklıkta bulunan taş ocağı nedeniyle tarım ve hayvancılık bitme noktasına geldi. Taş ocağından yükselen toz nedeniyle evlerinin kapı ve penceresini açamaz hale geldiklerini belirten mahalle sakinleri, aynı zamanda ormanlık alanının büyük bir kısmının yok edildiğini ve patlatılan dinamitler nedeniyle evlerinde çatlaklar olduğunu aktardı.

 Hayvanlar yaşamlarını yitiriyor

Mezopotamya Ajansı’ndan Mahmut Altıntaş’a konuşan mahalle muhtarı Yunus Çuçan, taş ocağında yayılan toz nedeniyle meyve ağaçları ile tarım alanlarının büyük zarar gördüğünü söyledi. Ocağın zararları nedeniyle birçok mahallelinin göç etmek zorunda kaldığını aktaran Çuçan, “Evlerdeki çatlakların nedeni depremler değil, dinamit. Bu çatlaklar depremden önce de vardı. Maden ocağının kaldırılması için defalarca başvuru yapmamıza rağmen bir sonuç çıkmadı. Toz bulutu ağaçların yapraklarına yapışıyor, hayvanlarımız o ağaçların yapraklarını yediklerinde zehirlenerek yaşamını yitiriyorlar. Benim de bir hayvanım bu şekilde yaşamını yitirdi” diye konuştu.

 Yaşam tehlike altında

İnsan sağlığının da ciddi tehdit altında olduğuna dikkati çeken Çuçan, “Solunum rahatsızlıklarının yanı sıra birçok kadın erken doğum yaptı. Bunlardan bir tanesi de benim eşimdi. Nedenini doktora sorduğumuzda ‘taş ocağında patlatılan gübrenin zararı olabilir’ dedi. Taş ocağı nedeniyle tarım ve hayvancılık neredeyse bitti. Şuanda köyün yüzde 90’ı fıstık yetiştiriciliği yapıyor. Ancak taş ocağında yayılan toz bulutu fıstıklara da zarar veriyor. Fıstıkların üzeri toz ile kaplanırken, fıstık ağaçları kurumaya başlıyor. Bu taş ocağının burada kaldırılması lazım. Eğer taş ocağı kaldırılmazsa burada yaşam kalmaz” ifadelerini kullandı.

‘Taş ocağın kazdığı alanlar giderek büyüyor’

Mahalle sakinlerinden Şükrü Atmalıoğlu, tek geçim kaynakları olan tarım ve hayvancılığı taş ocağı nedeniyle yapamaz hale geldiklerini belirtti. Atmalıoğlu, “Tarım arazilerimiz ile yetiştirdiğimiz meyve ağaçlarında toz oluşuyor. Oluşan toz ağaçları kurutuyor. Hayvanlarımız da toz bulutu nedeniyle hastalanarak yaşamını yitiriyor. Hayvanlarımız bu tarafta otlanmadığı için uzak yerlere götürmek zorunda kalıyoruz. Önceden derinlik çok azdı ancak taş ocağının kazdığı alanlar giderek büyüyor. Kazılan yerler hayvanlar için de büyük tehlike oluşturuyor. Keçilerimiz birçok kez aşağıya yuvarlandı. 8 keçim hastalanarak öldü. Sebze ekiyoruz, ancak toz bulutu nedeniyle faydalanamıyoruz” şeklinde konuştu.

Patlatılan dinamitler nedeniyle evlerinin yıkılmasından korktuklarını ifade eden Atmalıoğlu, şunları söyledi: “Evlerimiz depremlerden önce çatlaktı. Ne ekinlerimiz oluyor ne de meyve ağaçlarından verim alıyoruz. Bu taş ocağının kaldırılmasını istiyoruz. Eğer bu taş ocağı burada durursa burada kimse kalmaz.  Ya biz gideceğiz ya da onlar gidecek. Neredeyse köyün içerisinde faaliyet yürütüyorlar.”

MEREŞ

Yorum Yaz

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.