Swiss Re tarafından yapılan bir ilk tahmine göre, dünyanın dört bir yanındaki sel ve fırtınalar, yılın ilk yarısında sigortacıların faturalarında ağırlığını hissettirdi. Doğal afetlerin yol açtığı ekonomik kayıplar 72 milyar dolara (70 milyar euro) ulaştı.
2021 yılının ilk yarısı ile kıyaslandığında daha düşük bir maliyeti ifade ediyor. Geçen yılın ilk yarısında küresel ekonomik kayıplar 91 milyar dolar olarak kayda geçti.
Ancak İsviçreli şirkete göre, bu durum “ikincil” olarak ifade edilen doğal afetleri giderek artan ağırlığını gösteriyor. Diğer bir ifadeyle Avustralya’daki sel felaketleri, Avrupa’da şubat ayında kış fırtınaları ya da Fransa’daki dolu fırtınaları gibi felaketler giderek daha fazla maliyete yol açıyor.
İnsanların yol açtığı endüstriyel kazalar gibi felaketler de eklendiğinde doğal afetlerden kaynaklanan ekonomik kayıplar ve kazaların maliyeti 2022’nin ilk yarısında 75 milyar dolara çıkıyor. 2021 yılının aynı döneminde 95 milyar dolardı.
Swiss Reye göre sel felaketleri ve fırtınalar gibi ikincil olarak adlandırılan felaketlerin sıklığı, deprem veya kasırgalar gibi büyük felaketlere göre dünyanın her yerinde artıyor.
Swiss Re uzmanlarından Martin Bertogg, „İklim değişikliğinin etkileri, Avustralya ve Güney Afrika’daki benzeri görülmemiş seller gibi artan aşırı hava olaylarında açıkça görülüyor“ dedi.
Aynı tahminlere göre Avrupa’da şubat ayında yaşanan fırtınaların sigorgacılara maliyeti 3,5 milyar dolar oldu. Avustralya’da şubat ve mart aylarında şiddetli yağışlar ardından gelen sel felaketlerinin maliyetinin şimdiye kadar 3,5 milyar dolara çıktığı belirtildi. Fransa’da şiddetli yağışlar ve dolu fırtınasının sigorta şirketlerine maliyeti 4 milyar dolar olarak tahmin edildi.