Glasgow’daki COP26 iklim zirvesi sırasında ortak bir açıklamada bulunan 19 ülke „Olduğu gibi bırakılan fosil enerji projelerine yatırım yapmanın, giderek daha fazla sosyal ve ekonomik riskler (…) ve devlet geliri, yerel istihdam, vergi mükellefleri ve halk sağlığı üzerinde olumsuz etkileri var“ dedi.
G20 üyesi ülkeler kısa bir süre önce yurtdışında kömür yakıtlı elektrik santrali projelerini durdurmayı kabul etti.
Perşembe günü Londra’nın girişimiyle 19 ülkenin açıkladığı plan, ilk kez gaz ve petrolü içeriyor ve bu parayı yenilenebilir enerjilere yönlendirmeyi vaat ediyor.
Planda, Paris İklim Anlaşması’nda belirlenen küresel ısınmanın +1.5 derece ile sınırlandırılması hedefini koruyabilmek için fosil enerji projelerine uluslararası finansal desteğe son vermenin önemli olduğu vurgulanıyor.
Uluslararası Enerji Ajansı’na (UEA) göre, +1.5 °C hedefini sürdürebilmek için yeni fosil yakıt projelerine yönelik tüm fonların bir an önce durdurulması gerekiyor.
Ancak Uluslararası Petrol Değişimi Örgütü’ne göre, 2018 ve 2020 yılları arasında, G20 ülkeleri tek başına 188 milyar dolarlık bu tür projeleri çoğunlukla çok taraflı kalkınma bankaları aracılığıyla finanse etti.
Uluslararası İklim Eylem Ağı Direktörü Tasneem Essop 19 ülkenin taahhüdünü, “Bu duyuru doğru yönde atılmış bir adım” şeklinde değerlendirdi.
Essop, ancak bunun “çok taraflı kalkınma bankaları da dahil olmak üzere daha fazla hükümet ve kamu finans kuruluşunu kapsayacak şekilde genişletilmesi gerektiğini” kaydetti.