Start Ekoloji Şarkı söyleyen hayvan müziğin evrensel köklerini ortaya koyuyor

Şarkı söyleyen hayvan müziğin evrensel köklerini ortaya koyuyor

0
Şarkı söyleyen hayvan müziğin evrensel köklerini ortaya koyuyor

Ritim denince akla iki şey gelir: İngiliz grup Queen’in mega-hit “We Will Rock You” ve Madagaskar’da nesli tükenmekte olan lemurlar.

İtalya’daki Torino Üniversitesi’nden  Chiara De Gregorio’nun ekibi, bir tür lemur olan Indri indri’nin müzik ritmini araştırdı ve ekibinin bulgularını Current Biology dergisinde yayınladı.

Çalışmanın başyazarı ve üniversitede araştırmacı olan Chiara De Gregorio, „(Indri indri için) bulduğumuz iki ritmik kategori, ünlü grup Queen’in ‚We Will Rock You’nun girişiyle tamamen aynı. We Will Rock You“daki basit, iyi zamanlanmış vuruşlar, rock müzik aletini ikonik bir hit haline getirdi, ancak aynı zamanda insanların kültürler ve diller arasında paylaştığı evrensel dile de hitap ediyor: Ritim.

Gregorio’nun yakın tarihli çalışmasına göre, Indri indri, hayvanlar aleminde – şimdiye kadar – Queen’in ikonik ritmini kopyalayabilen diğer tek yaratıktır. Bu nadir yaratık da insanlar gibi ritmik bir dille konuşuyor. Bu da insanların iyi zamanlanmış bir vuruştan hoşlanan tek memeliler olmadığını gösteriyor.

KEŞİF NASIL YAPILDI?

Madagaskar ada ülkesinde nesli tükenmekte olan bir hayvan, müzikal bir deney için garip bir konu gibi görünebilir. Ancak araştırmacılar, belirli bir nedenden dolayı Indri indri’ye odaklanmaya karar verdiler, zira onlar şarkı söyleme yetenekleriyle bilinen dünyadaki birkaç primattan biri.

Araştırmacılar, Madagaskar’ın yağmur ormanlarında 12 yıl boyunca 20 farklı indri grubundan şarkılar kaydettiler ve notaların zamanlamasını analiz ettiler.Nesli tükenmekte olan bu lemurlar rastgele şarkı söylemezler. Araştırmacılar, şarkılarının belirli ifadeler içerdiğini gözlemlediler – notalar arasındaki aralıklar tekdüze değil, kasıtlı yollarla gerçekleştiğinde, kategorik ritimlerin iyi bir göstergesi.

De Gregorio, „Müziğin kendisini tanımlamak yerine, kategorik ritimler akustik bir sinyalin zamansal organizasyonunu bilgilendirebilir. Bir saatin vuruşları arasındaki düzgün aralıkları düşünün. Muhtemelen bu tek tip vuruşları tek başına müzik olarak sınıflandırmazdık. Öte yandan, “We Will Rock You”daki vuruşlar arasındaki belirli zamanlanmış veya kategorik aralıkları müzik olarak tanırız” diyor.

De Gregorio, “İndrilerin şarkıları, cümleler halinde düzenlenmiş notalardan oluştuğu için, insan müziğine özgü aynı kategorik ritimleri paylaşıp paylaşmayacağını anlamak için çok iyi adaylardı” diyor.

Araştırmacılar, önsezilerini bilimsel olarak doğrulamak için indrilerin doğada şarkı söylediğini kaydettiler, ardından matematiksel oranları kullanarak lemurun müzik notaları arasındaki aralıkları ölçtüler. Ardından, her bir başlangıcı kendi süresine ve bir sonrakinin süresine bölerek iki ardışık not arasındaki oranları hesapladılar.

Aynı uzunlukta aralıklara sahip olan notaların oranı 1:1 olacaktır (saat ya da metronom gibi daha düzgün bir aralık) Ancak önceki bir notanın aralığının yarısına sahipse, oran 1:2 olur (daha küçük, daha az tek biçimli bir oran.)

Araştırmacıların yazdığı gibi, bu oranlar “insan müzikalitesinin diğer türlerde nadir görülen yönlerini” gösteriyor. Bu nedenle, bir lemurun şarkı söylemesinde bu iki müzikal oranı bulmak, tamamen oyun değiştirici olacaktır.

NE BULDULAR?

Bilim insanları, araştırmaları sayesinde Indri indri’nin evrensel ritim sergilediği bilinen ilk insan olmayan memeli olduğunu doğruladılar.

Araştırmacılar, lemurların notaları arasındaki aralıkların, „insan müziğinde bulunan ayrık olarak örneklenmiş nota sürelerine“ benzer şekilde düzgün bir şekilde dağılmadığını buldular.

Bilim insanları ayrıca, lemurun şarkı söylemesinde, Queen’in “We Will Rock You”nun ikonik vuruşlarıyla eşleşen iki ritmik kategori buldular.

De Gregorio, “İki farklı kategori bulmuş olmamız biraz beklenmedik bir şey; çünkü indrilerin şarkılarının düşünülenden çok daha özel olduğunu gösteriyor” diyor.

NEDEN ÖNEMLİ?

Dilsel ve kültürel farklılıklara rağmen, dünyanın dört bir yanındaki insanlar ortak bir dilde konuşur: Müzikal ritim.

Birini duyduğumuzda hepimiz iyi bir ritmi fark edebiliriz ve bir şarkıyı ilk kez duyduğumuzda bile, istemsizce alkışlarız. İnsanlar doğal olarak ritimleri yakalamaya ve desteklemeye yatkındır, bu da müzik yaratmamıza izin verir.

De Gregorio, „Farklı kültürlerde insan müziğinde kategorik ritimler bulundu, bu yüzden bunlar evrensel bir müzikaldir“ diyor.

Şimdiye kadar insanlar, benzersiz müzikal kalıplarla kategorik bir ritim oluşturma yeteneğinde benzersiz olduklarını düşünüyorlardı. Ellerindeki bu bulgularla araştırmacılar, ritmin kendisinin evrimsel kökenlerini çözmeye bir adım daha yaklaştılar.

De Gregorio, „Indrilerin içsel müzikal özelliklerinin primat soyunda daha önce düşünülenden daha derin köklere sahip olduğunu gösterebilir“ diyor.

SIRADA NE VAR? 

Araştırma ekibinin bulguları heyecan verici, ancak lemurlar için kritik bir zaman. Zira yok olma tehlikesiyle karşı karşıyalar. Avcılık, madencilik ve iklim değişikliği, yaratığın yaşam alanını tehdit ediyor.

De Gregorio, „Bu özel primatların ne kadar tehlikede olduğunu düşünmek gerçekten üzücü: Şu anda tutsak popülasyonlar oluşturmaya yönelik her girişim başarısız oldu ve yaşam alanları çok hızlı bir şekilde yok oluyor. Orman bir kez gitti mi, onlar da gittiler“ diyor.

De Gregorio, çalışmalarının Indri indri’yi yok olmaktan kurtarmaya yardımcı olmak için akademik alanın ötesine geçebileceğini umuyor .

Halk, hayvanın ritmik yeteneklerinin farkına varırsa, 1970’lerde balina şarkılarının “Balinaları Kurtar” hareketiyle benzer şekilde koruma çabalarını teşvik edebilir.

De Gregorio, “Bu heyecan verici bulgunun indrilerin kritik durumuna da dikkat çekebileceğini umuyoruz” diyor.

Yorum Yaz

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.