Türkiye’nin en büyük doğal gölü olan Van Gölü’nde yaşanan kirlilik ciddi boyutlara ulaştıktan sonra Van Büyükşehir Belediyesi tarafından ‘Van Gölü havzası koruma eylem planı’ devreye konuldu. Plan çerçevesinde kanalizasyon atıklarından kaynaklı birikmiş olan dip çamuru temizleme işlemi başlatıldı. İşlemin mevzuata uygun şekilde sağlıklı yapılmadığına ilişkin çevre derneklerinden ve akademik camiadan itirazlar var. Gölün içini hafriyat doldurarak yapılan dip çamuru temizleme işleminin göle daha büyük zarar verdiği belirtiliyor.
İleri Biyolojik Arıtma Tesisi kurulmadan önce saniyede 1800 litre kanalizasyon suyunun aktığı Van Gölü’nde, yerleşim yerlerinin göle kıyısının olduğu tüm alanlarda ciddi bir dip çamuru oluşmuş durumda. Van merkezde göle kıyısı olan Tuşba ve Edremit ilçeleri arasındaki 20 kilometrelik alanda, özellikle de arıtma tesisinin olduğu kısımlarda ciddi bir dip çamuru ve buna bağlı kirlilik oluştu.
Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın Haziran’da katıldığı törenle hizmete açılan 180 milyon TL bütçeli ‚İleri Biyolojik Arıtma Tesisi’nin devreye girmesiyle Van Gölü‘nde, yıllardır akan günlük yaklaşık 105 bin metreküp suyun sadece yüzde 20’si arıtılıyordu, diğeri doğrudan göle veriliyordu. Bu da Van sahili başta olmak üzere gölde ciddi kirlenmeye yol açıyordu.
Arıtma tesisisin, günlük 200 bin metreküp suyu arıtabileceği belirtildi. Ayrıca dip çamuru temizleme işleminin de yapılacağı bildirilmişti.
20 BİN TON ÇIKARILDI
Gölde 6 Ekim itibarıyla 15 bin metreküp balçık ve çamur alındı. Bu da yaklaşık 20 bin ton civarına tekabül ediyor. Yürütülen çalışmanın gölün içindeki ve dışındaki ekosisteme ilişkin nasıl etkilerinin olacağına ilişkin görüştüğümüz çevre dernekleri amacın doğru ama yöntemin yanlış olduğunu savundu.
KAŞ YAPAYIM DERKEN GÖZ ÇIKARILIYOR
Van Çevre Derneği (VAN ÇEV-DER) Başkanı Ali Kalçık, Van Gölü’nün duyarsızlıktan kaynaklı kirlilik yükünün çok fazla olduğunu ve arıtmanın tam kapasiteli çalışmamasından kaynaklı ciddi bir dip çamuru biriktiğini söyledi.
Dip çamuru temizleme işleminin, özelikle de Tuşba-Edremit ilçeleri arasındaki 20 kilometrelik alanda büyük bir titizlikle yapılması gerektiğini belirten Kalçık, şu an Van Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan işlemin mevzuata uygun olmadığını ifade etti.
İlgili bakanlığın bu konuda bir mevzuatının olduğunu hatırlatan Kalçık, göldeki dip çamurunu temizlemek için önce gölün içine molozlardan, çeşitli hafriyatlarla yol yapıldığını ve sonrasında da kepçelerle gölün dibinde temizleme işleminin yapıldığını aktardı.
Yapılan işlemin tamamen bu tarz ve yöntemle göz boyamaktan ibaret olduğunu belirten Kalçık, “Kaş yapayım derken göz çıkarıyorlar” dedi.