Yetkililer pazar günü, 2021-2022 tarım sezonu için yüzeyde sulanan ekili alanları yüzde 50 oranında azalttı.
Devlet haber ajansı INA’da yer alan açıklamaya göre sulanan ekili alanlar 2.500 kilometrekare ile sınırlandırılacak.
Irak’taki kuraklığın bir yanının küresel ısınma ve beraberinde getirdiği kuraklıklar oluştururken, diğer yanının özellikle Türk devletinin Fırat ve Dicle suyunu stratejik bir silah olarak kullanmasından kaynaklanıyor. Türk devleti, Kuzey ve Doğu Suriye’de de Kürtlere karşı suyu bir savaş silahı olarak kullanıyor.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’ne (FAO) göre “Irak’taki su kıtlığının etkisi, 2021 için mahsul verimindeki düşüşle belirgin hale geliyor.”
İklim değişiklikleri ile başa çıkmak için acil eylemlere ihtiyaç olduğunu kaydeden FAO’nun tahminlerine göre “sezonun sonunda buğday üretimi yüzde 70 oranında düşecek ve arpa ihmal edilebilir düzeyde kalacak“.
FAO temsilcisi Salah El Hajj Hasan, Pazartesi günü AFP’ye verdiği demeçte, FAO’nun Tarım, Su Kaynakları ve Çevre de dahil olmak üzere çeşitli bakanlıklarla ortak bir şekilde çiftçilerin „gelirlerini artırmalarına, mevcut kaynakları daha iyi kullanmalarına ve kuraklıkla başa çıkmalarına“ yardımcı olmak için çeşitli projeler üzerinde çalıştığını belirtti.
Hasan, Avrupa Birliği fonlarıyla, sulama kanalları ve pompa istasyonları da dahil olmak üzere kuzeydeki sulama altyapısını iyileştirmeyi amaçlayan bir proje olduğunu söyledi. Ninova ve güneyde iki projenin daha geliştirileceği belirtiliyor.
Ağustos ayında, Norveç Mülteci Konseyi de dahil olmak üzere on üç sivil toplum örgütü, Irak’ta yedi milyon insanın artık bir nehre erişiminin olmadığı veya kuraklık nedeniyle sudan yoksun kalma riskiyle karşı karşıya olduğu konusunda uyarmıştı.