Danıştay, Dedeyazı Köyü’ndeki demir maden ocağının saha ve üretim kapasitesi artırım talebine karşı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aleyhine açılan davayı haklı buldu. Maden ocağı mevcut kapasite ile üretimine devam edecek.
Malatya’nın Doğanşehir ilçesine bağlı Dedeyazı Köyü’nde 2002 yılında kurulan demir ocağı madeni için köylülerinin verdiği 13 yıllık mücadele sonuç verdi.
Maden ocağının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın onayıyla 20,64 hektardan bin 658 hektara çıkarılmasına karşı hukuk mücadelesi veren köylülere Danıştay’dan iyi haber geldi.
Malatya 2. İdare Mahkemesi’nin aldığı ret kararına uyan Danıştay, maden şirketinin saha ve üretim artırım talebini reddetti. Maden ocağı mevcut kapasite ile üretimine devam edecek.
DANIŞTAY: BAKANLIĞIN ÇED OLUMLU RAPORUNDA HUKUKA UYGUNLUK BULUNMADI
2002 yılında kurulan demir ocağı madeni bir süre sonra Mir Serhat Madencilik tarafından devralınmış; hazırlanan projeler ile sahanın genişletilip, üretim kapasitesinin artırılması istenmişti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı projelere ÇED olumlu raporu verirken; Dedeyazı köylüleri ise konuyu yargıya taşıdı. Avukat Tayfun Çakır, ÇED kararının iptali için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aleyhine Malatya 2. İdare Mahkemesi’ne açtıkları davanın kabul edildiğini söyledi.
Çakır, “Raporda ileri sürülen taahhütlerin muhtemel olumsuz etkilerin ortadan kaldırılması için yeterli olmadığı, patlamayla oluşacak titreşim ve hava şoku miktarı hesaplaması gibi projenin bazı ekolojik etkilerine yönelik yapılan değerlendirmelerde kullanılan hesaplama yöntemi ve formül seçiminde hataya düşüldüğü anlaşıldığından, ÇED olumlu kararında hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna varılmıştır” şeklinde konuştu.
(HABER MERKEZİ)