Türk Tabipleri Birliği Halk Sağlığı Kolu, Afşin-Elbistan Kömürlü Termik Santrali’nin yaşattığı tahribatlara dikkat çekerek, “Hava kirliliği başta olmak üzere toprak ve su kaynaklarının kirliliğini önlemek için kömürlü termik santrallere dayalı enerji politikasından bir an önce vazgeçmelidir” dedi.
Türk Tabipleri Birliği Halk Sağlığı Kolu, Afşin-Elbistan Kömürlü Termik Santrali’nin yarattığı hava kirliliğinin insan ve çevre sağlığı açısından korkutucu boyutlara ulaştığına dikkat çekti.
Konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada kamuoyunun tüm çabalarına karşın; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından söz konusu santrale ait baca gazı ölçümlerinin kamuoyu ile paylaşılmadığı ifade edildi.
Açıklamada, Afşin-Elbistan santrallerinin yarattığı hava kirliliğinin, “Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliğinde” belirtilen sınır değerlerin çok üzerinde olmasına da vurgu yapıldı.
Türk Tabipleri Birliği Halk Sağlığı Kolu, Greenpeace Türkiye örgütü tarafından, ekim ve kasım aylarında, bölgede ölçümle yapıldığını belirterek “Partiküler madde (PM) havada asılı katı veya sıvı maddelerin mikroskobik parçacıkları olup, en tehlikeli hava kirliliğidir” açıklamasını yaptı.
TTB Halk Sağlığı Kolu, Türkiye’de havada ölçülen en yüksek 24 saatlik PM10 limit değerinin 50µg/m3 olması gerekirken, ölçüm noktalarından birinde bu değerin 320’nin üzerinde olduğunun da altını çizdi. Açıklamada ayrıca, Maraş’ta ölçülen PM10 değerlerinin, DSÖ ve AB’nin belirlediği günlük ve yıllık değerleri aştığına da vurgu yapıldı.
DÜNYA ÜLKELERİ KÖMÜRLÜ TERMİK SANTRALLERİNDEN VAZGEÇİYOR
TTB Halk Sağlığı Kolu, Türkiye’deki hava kirliliğinin en önemli kaynağının endüstri üretimi, ulaşım ve evsel ısınmada kullanılan fosil yakıtlar olduğunu belirtti. Uzmanlar, pek çok ülkenin hava kirliliğine karşı kömürlü termik santrallerden elektrik üretimine son vermeye başladıklarını ancak Türkiye’de ise tam tersine bir politika izlendiğini ifade etti.
“TÜM CANLILARIN SAĞLIĞI İLE OYNAMAKTA”
TTB Halk Sağlığı Kolu, birçok Avrupa ülkesinin 2030 yılında kömürlü termik santrallerini tamamen kapatmayı planladığını, Türkiye’nin ise 28 aktif santralle birlikte en az 30 santral daha yapmayı planladığını aktardı.
TTB Halk Sağlığı Kolu şu hususlara dikkat çekti:
“Elektrik üretiminin yaklaşık %40’a yakınını kömürlü termik santrallerden yapan ülkemiz, üstelik bu santraller için kömür gereksiniminin yarıya yakınını da ithalatla karşılamakta; ithal kömürle yarattığı hava ve çevre kirliliğiyle vatandaşının ve tüm canlıların sağlığı ile oynamakta, toprak ve su kaynakları kirliliğine neden olmaktadır. Termik santralde soğutucu olarak kullanılan suyun sıcak ve kirli su olarak ortama salınmasıyla, canlılık ciddi zarar görmektedir. Termik santrallerden salınan zararlı gaz ve ağır metallerle kirlenen ekili alanlarda yetişen gıda maddelerinin sağlığı bozucu etkisi artmaktadır.
“TERMİK SANTRALLER KAÇINILMAZ BİR TEHDİTTİR”
Kömürlü termik santrallerden salınan baca gazı içinde, cıva gibi ağır metallerle, dioksin ve polisiklik aromatik hidrokarbonlar gibi kalıcı organik kirleticiler de bulunmaktadır. Cıvaya yoğun miktarda maruz kalındığında çocuklarda bilişsel gelişim olumsuz etkilenebilir ve fetüsün hayati organlarında geri dönüşü olmayan zararlar meydana gelebilir. Kömür santrallerinin emisyonlarına maruz kalma; özellikle solunum ve kardiyovasküler hastalıklarda, belli kanserlerde ve sinir sistemi hastalıklarında artışa; hastanede daha uzun yatışa ve fazladan ölümlere neden olur. Ülkemizde; DSÖ’nün AirQ+ programı kullanılarak yapılan hesaplamalara göre hava kirliliği, DSÖ kılavuz değerine indirilseydi; 2019 yılında tüm ölümlerin %7,9’u (31.476 ölüm) ve 2018 yılındaki tüm ölümlerin %12.13’ü (45.398 ölüm) önlenebilirdi.
Sınır tanımayan kapitalist politikaların izinden gidilerek artırılmaya çalışılan termik santraller; doğa, insan ve diğer canlılar için kaçınılmaz bir tehdittir. Ülkemiz, gerek hava kirliliği; gerekse toprak, su kaynakları gibi kaynaklarının kirliliğini önlemek için kömürlü termik santrallere dayalı enerji politikasından bir an önce vazgeçmelidir. Afşin-Elbistan Kömürlü Termik Santrali gibi, baca filtreleri diğer çevresel önlemleri olmayan kömürlü termik santrallerden başlamak üzere mevcut kömürlü termik santrallerde belli bir plan içinde bir an önce kapatılmalıdır.”
ANKARA