Environmental Research bilim dergisinde yayınlanan araştırmaya göre 2018’deki 8 milyonu aşkın erken ölümün, yarısı Çin ve Hindistan’da gerçekleşti.
Bir milyon kişi ise Bangladeş, Endonezya, Japonya ve ABD’de hayatını kaybetti.
Petrol, gaz ve özellikle kömürün yanmasıyla oluşan ince partiküllerin zehirli kokteyli, tümü Asya’da olmak üzere yarım düzine ülkede ölümlerin en az dörtte birinin sorumlusu oldu.
Harvard Üniversitesi’ndeki “Chan School of Public Health”ten araştırmanın yazarlarından Joel Schwartz, „CO2 emisyonları bağlamında fosil yakıtların yakılması ve iklim değişikliği tehlikesinden sık sık bahsediyoruz. Potansiyel sağlık etkileri göz ardı ediliyor“ dedi.
Önceki araştırmalara göre, hava kirliliği ortalama yaşam süresini iki yıldan fazla kısaltıyor. En fazla etkilenen bölge ise Asya. Özellikle Çin’de ortalama ömür 4 yıldan daha fazla azalırken, Avrupa’ya etkisi ömrün 8 ay kısalması olarak ifade ediliyor.
Yeni araştırma ise fosil enerjilerin ortaya çıkardığı kirlilikle bağlantılı ölümlere ilişkin tahminleri ikiye katlıyor.
Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre, (evlerde yemek pişirme veya ısınmadan kaynaklanan kirliliği de içeren) hava kirliliği yılda 7 milyon insanı öldürüyor ve bunların 4,2 milyonu dış kirlilikle bağlantılı.