WWF raporuna göre, doğal veya insan kaynaklı nedenlerle dünyadaki ormanlık alanlarda yaşanan yok oluş sürüyor. Raporda, sadece 2004-2017 arasındaki 14 yıllık süreçte 43 milyon hektar ormanlık alan yok oldu. Bu ise 435 bin kilometrekarelik Irak’ın topraklarına eşit bir alan demek.
Europe 1 radyosuna konuşan WWF Genel Direktörü Véronique Andrieux, son 14 yılda orman katliamlarının ‘alarm verici’ düzeyde olduğuna dikkat çekti. Andrieux’nun verdiği bilgilere göre, Güney Amerika’daki Amazonlar ve Cerrado savanaları; Afrika’da Kongo havzası, Güneydoğu Asya’da Borneo ve Sumatra yarımadaları ile Çin, Vietnam ve Tayland gibi ülkelerden geçen Mekong nehri havzalarındaki ormanlar büyük tehdit altında.
EN ÖNEMLİ ETKENLER ARASINDA TİCARİ TARIM VAR
WWF’ye göre başta Güney Amerika’daki Amazonlar olmak üzere dünya üzerindeki ormanlık alanlar üzerindeki en büyük tehdit, her geçen yıl artan tarımsal faaliyetler. Bunlar arasında ise özellikle hayvan besiciliğinde kullanılan soya üretimi geliyor. Bu amaçla geniş ormanlık alanlar tarıma elverişli hale getirilerek yok ediliyor.
İnsan kaynaklı orman katliamlarının diğer nedenleri arasında ise yol gibi altyapı çalışmaları, orman sanayi veya başta Afrika’da olmak üzere geçimlik tarımsal faaliyetler geliyor.
Tarımsal amaçlarla ormanların yok edilmesi, günümüzdeki beslenme dahil tüketim anlayışının da en önemli sorun olduğunu gösteriyor. Raporda, beslenme başta olmak üzere tüketim alışkanlıklarının gözden geçirilmesi gerektiği vurgulanıyor.
SALGINLARIN ARTIŞINA ETKİ EDECEK
Ormanların yok olması küresel ısınmaya neden olan karbondioksit (CO2) salınımlarının artmasına neden olmasıyla biliniyor. Ancak WWF raporunda dikkat çekilen bir diğer tehlike ise, hayvan kaynaklı hastalıkların neden olacağı salgınların artması.
WWF Direktörü’ne göre, ormanların yok edilmesi durdurulamazsa, Covid-19 dünyadaki son salgını olmayacak ve daha birçok salgın insanlığı tehdit etmeye devam edecek.