Pazarcık İlçesi, Narlı Beldesi’ne bağlı Söğütlü ve Davutlar Köyü mevkiinde faaliyete geçirilmek istenen Marn ocaklarıyla ilgili ÇED bilgilendirme toplantılarına halktan sert tepki geldi.
Daha önce aynı mevkide faaliyete geçirilen 4 adet marn ocağı ile ilgili olarak Çevre ve Orman Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi ve Planlama Genel Müdürlüğü tarafından verilen Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir Kararı hakkında, yöre halkının verdiği mücadeleler sonunda Danıştay yürütmeyi durdurma kararı almıştı.
Bölgede SANKO’ya ait çimento fabrikasına hammadde sağlayan bu ocaklarla ilgili yürütmeyi durdurma kararı söz konusu şirketi yeniden girişimlerde bulunmaya zorladı.
1 Eylül 2010 günü ocaklarla ilgili Söğütlü ve Davutlar köyünde yapılmak istenen bilgilendirme toplantılarına köylülerin sert tepkisi yetkilileri şaşkına çevirdi. Bilgilendirme heyetinin ilk durağı olan Söğütlü Köyü’nde toplantı için cemevini kullanmak isteyen yetkililer, köylülerin “biz cemevimizi; bizi zehirlemek, yaşam alanımızı tahrip etmek isteyenlere açmayız” şeklindeki tepkisiyle karşılaştı. Köy sakinleri adına söz alan Oruç Suna SANKO’nun buradaki insanların onuruyla oynadığını, doğacak çocukların kanserli doğmasını istemediklerini ve bu sebepten dolayı bilgilendirme toplantısını da istemediklerini ifade etti. Oruç Suna “Misafir olarak gelirlerse kapımızı açarız. Gereken misafirperverliğimizi gösteririz. Fakat SANKO’yla ilgili tek kelime dahi konuşmak istemiyoruz. Tüm köy halkı olarak daha önce mahkemenin aldığı karara uyulmasını istiyoruz” şeklinde konuştu. Köy sakini bir kadının “Ben bu tozun, pisliğin içinde yaşamak zorunda mıyım? Günde 4 kere evimi temizlemek zorunda kalıyorum. Toz bulutu yüzünden yıkadığımız çamaşırları bile asamıyoruz.” şeklindeki ifadeleri köylülerin tepkilerinden bir örnekti.
Bilgilendirme toplantısı için orada bulunan Şirket Müdürü, yürütmeyi durdurma kararı verilen ocaklarla ilgili sorulara kaçamak cevaplar verirken bu projelerin farklı olduğunu iddia etti. Bu konuşmalardan birkaç dakika sonra Çevre ve Orman Bakanlığı adına orda olan devlet memurlarına, basın mensuplarının yönelttiği sorularda ise yetkililer, daha önce hakkında yürütmeyi durdurma kararı alınan ocaklarla, bu toplantıda bahsi geçen ocakların aynı olduğunu dile getirdiler.
Tepkiler neticesinde Cemevinde gerçekleştirilemeyen toplantı için köy kahvehanesini kullanmak isteyen yetkililer, kahvehanenin kapatılması üzerine burada da toplantı yapamadı.
Daha sonra köylüler kararlılıklarını, bilgilendirme heyetinin bulunduğu alanı terk ederek gösterdiler. Yetkililer toplantı için ayırdıkları süreyi tamamladıktan sonra köyden ayrılarak Davutlar Köyü’ne geçtiler.
Mücadelemizi büyüteceğiz!
Davutlar Köyü cemevi de köylüler tarafından toplantıya açılmadı. Cemevi duvarına asılan “Toprağımızın bereketini kaybetmek istemiyoruz, neden anlamak istemiyorsunuz biz yeşile aşığız, toplantı istemiyoruz, Danıştay kararlarına uyulsun” şeklindeki dövizler dikkat çekti. Davutlar Köyü adına söz alan köy muhtarı Hüseyin Sayılır “Daha önceki kazanımlarımıza sahip çıkacağız. Ben bu mücadelede köy halkının yanındayım ve mücadelemizi büyütmekte kararlıyız. Topraklarımızda bu kirli yatırımlara katiyen müsaade etmeyeceğiz.” şeklinde konuştu. “Bir karış toprağımız için canımızı feda ederiz” diyen köylülerin tepkileri üzerine devlet ve şirket yetkilileri buradan da adeta kibarca kovuldu.
Umut Keskintimur