Küresel ısınma İtalya-İsviçre sınırını değiştirdi

0
116

Alpler’de eriyen bir buzulun ülkenin İsviçre ile olan sınırını kaydırmasının ardından İtalya’daki bir dağ kulübesinin yeri tartışmalı hale geldi.

İsviçre’nin güneyindeki Valais kantonunda, Zermatt’ın güneyinde yer alan Theodul Buzulunun yavaş yavaş yer değiştirmesi nedeniyle sınır da değişti. Sınır çizgisi, drenaj bölünmesi boyunca uzanıyor.

Alplerdeki  Monte Rosa Masifi’nin İtalya tarafındaki 3.480 metrelik Testa Grigia zirvesinin yakınında bulunan Rifugio Guise del Cervino turistik tesisi İtalya toprağı sayılıyordu. Bölgenin yapısı eriyen buzul yüzünden değişince iki ülke arasındaki sınır tartışmalı hale geldi. Pansiyonun üçte ikisi şu andaki haliyle İtalya topraklarında yer alıyor.

Rifugio Guise del Cervino 1984 yılında inşa edilmişti. O zamanlar 40 yatağı ve uzun ahşap masaları İtalya topraklarındaydı.

İsviçre ve İtalya arasında konuyla ilgili 2018 yılında başlayan görüşmeler geçen yıl sona erdi, ancak sonuç açıklanmadı.

Her iki taraf da Kasım ayında Floransa’da bir anlaşmaya vardı ancak anlaşmanın İsviçre hükümeti tarafından imzalanacağı en erken 2023 yılına kadar ayrıntılar gizli tutulacak.

İsviçre’nin ulusal haritalama ajansı Swisstopo’nun baş sınır yetkilisi Alain Wicht, „Farkı bölüşme konusunda anlaştık“ dedi.

Wicht’in İtalya’daki muhatapları ise „karmaşık uluslararası durum nedeniyle“ yorum yapmayı reddetti.

Konunun gündeme gelmesinin nedeni, geliri büyük ölçüde turizme dayanan bölgenin, dünyanın en büyük kayak merkezlerinden birinin tepesinde yer alması ve akülü araba istasyonu da dahil olmak üzere büyük bir turistik tesisin inşa ediliyor olması.

Yorum Yaz

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.