Website-Icon Ovamadokunma

Germencik’te köylülerin izni olmadan madencilik faaliyeti başlatıldı

 

MTA ekiplerinin, Germencik ilçesinin Dağyeni köyünde, köylülerin izni olmadan maden sondajları başlattığını belirten Aydın Çevre Kültür Derneği, yaptıkları basın açıklamasında buna izin vermeyeceklerini belirtti

Aydın Çevre Kültür Derneği yaptığı basın açıklamasında 2007 yılında çıkan Jeotermal ve Maden Yasası ile birlikte yapılan ek düzenlemeleri ile Aydın coğrafyasının talana müsait hale getirildiğini belirterek, birinci sınıf tarım toraklarının maden şirketlerine ya da jeotermal şirketlerinin yağmasına açıldığını belirtti. Madran Dağı’nda yaşanan yağmanın hatırlatıldığı açıklamada, yeni hedef olarak Kartal Dağı’nı yeni yağma alanı olarak hazırlandığı belirtildi. Dernek, MTA ekiplerinin Germencik ilçesinin Dağyeni köyünde köylülerin izni olmadan maden sondajları yapıldığını belirtti.

Tek içme suyu kaynağı bu bölgede
“Bu sondajların yeraltı sularını ve çevredeki tarımsal ürün yetiştiriciliğini etkileyecek nitelikler taşımaktadır.” denilen açıklamada, Maden arama sondajının yapılan mevkii, yerleşim yerlerine ve mutlak tarım arazisi yapılan (zeytin ve incir tarlaları) arazilerin hemen yanında olduğu belirtildi. “Sondaj yapılan mevki bu bölgede yer alan köylerin tek içme suyu kaynağının ortasında yer almaktadır” denilen açıklamada yetkililere şu sorular yöneltildi:

(1) Dünyanın en kaliteli incirinin ve zeytinin hasadı yapılan bu coğrafyayı madencilik sondajlarıyla heba etmeye hakkınız var mıdır (?)
(2) Anadolu’da düşmana karşı direnmiş, tüm varlığıyla geçmişten kalan yadigârı korumaya çalışan bu toprağın insanına değer vermeksizin ata toprağını değersizleştirecek faaliyetlere izin vermeye hakkınız var mıdır (?)
(3) Bu bölgenin tek içme suyu kaynağını riskli bir faaliyetle kirletmeye hakkınız var mıdır (?)
(4) Ülkede günden güne gıda fiyatları artmaktadır. Bunun en temel sebebi gıda üretimin düşmesi ve üretim girdilerinin artmasıdır. Bu koşullara rağmen üretim yapmaya devam eden halkın elindeki en verimli tarım arazilerini heba edecek projeleri devreye sokmaya gerek var mıdır (?)
(5) O yetmezmiş gibi sağlıksız kurulan madenler bile denetlenmezken ve halk sağlığı korunmazken, yenilerinin açılması sağlımızı ve geleceğimizin nasıl teminat oluşturacaktır. Bu vebali taşıyacak mısınız (?)

‘Geleceğimizi kirlettirmeyeceğiz’
Açıklamın sonunda şu ifadeler yer aldı: “Biz Aydınlılar, Dağyeni köylüler, Germencikliler olarak burada yapılacak bir maden arama faaliyetini istemediğimizi tekrardan belirtiyoruz. Bu coğrafya bizim yaşamı idame ettirebileceğimiz tek yerdir. Bu yer dünyanın en kaliteli incirinin ve zeytinin hasadı yapılan, ülkemizin gözbebeği bir değeridir. Bu bölge, madencilik faaliyetlerine kurban edilemeyecek kadar değerlidir. Bu değerin yok edilmemesi için direneceğiz, geleceğimizi kirlettirmeyeceğiz”

Die mobile Version verlassen