İklim değişikliğine karşı dünyanın dört bir yanında protestolar

0
195

COP26 konferansının yapıldığı İrlanda adası Glasgow başta olmak üzere dünyanın dört bir yanında yüzbinlerce kişi, iklim değişikliğiyle mücadelede küresel eylem eksikliğini protesto etmek amacıyla alanlara çıktı.

İrlanda’da başkent Dublin ve Belfast, en büyük iki gösteriye tanık oldu.

Çiftçilerden sendikalara, iklim aktivistlerinden İskoç bağımsızlık gruplarına, yerli aktivistlere kadar binlerce insan değişim için toplandı.

Glasgow, 31 Ekim’de başlayan Birleşmiş Milletler COP26 zirvesine ev sahipliği yapıyor. Bir hafta daha sürdürülmesi planlanan görüşmeler için, 100’den fazla dünya lideri bir araya geldi.

Aktivistler, küresel liderleri, gezegenin sanayi öncesi seviyelere kıyasla 1,5 santigrat dereceden (2,7 Fahrenheit) daha fazla ısınmamasını sağlamak için harekete geçmeye zorluyor. Bu, Paris Anlaşması’nda ortaya konan bir hedef , ancak o zamandan beri, dünya bu standardı karşılama yolunda ilerlemedi.

Gösteriler, iklim adaleti için küresel bir eylem gününe bağlı olarak Glasgow’un ötesine geçti. Altı kıtada planlanan etkinliklerle dünyanın dört bir yanında binlerce kişi protestolara katıldı.

Aktivistler, karbonu azaltmak için küresel taahhütlerin yeterli olmadığını söylüyor.

Konferansın ilk haftasında, 20’den fazla ülke temiz enerji lehine kömürden uzaklaşmayı taahhüt etti. Bir dizi önde gelen banka, kömürle çalışan santrallere verdikleri desteği durdurma sözü verdi.

Ormansızlaşmayı durdurmak, konferansın bir diğer hedefi oldu. Şimdiye kadar 26 ülke, tarımsal uygulamaları daha sürdürülebilir hale getirecek politikaları yürürlüğe koymayı kabul etti.

Ancak, ülkelerin taahhüt ettiği önlemlerle, ötesinde en kötü sel, kuraklık, fırtına ve yükselen iklim değişikliği denizlerinin hissedileceği 1.5C’den fazla ısınmayı önlemek için gerekenler arasında hala önemli bir boşluk var.

COP26 Başkanı Alok Sharma, dün yaptığı açıklamada, „Küresel ısınmayı sınırlandıracak ve 1.5C hedefini canlı tutacaksak, o zaman dünyanın araziyi sürdürülebilir bir şekilde kullanması ve doğanın korunmasını ve restorasyonunu yaptığımız her şeyin merkezine koyması gerekiyor“ dedi.

İklim aktivistleri, zirvede yeterince eylem planı yapılmadığını, iklim adaleti konusunda endişelerinin ciddiye alınmadığını düşünüyor.

Ünlü aktivist Greta Thunberg, Glasgow’da katıldığı bir mitingde, konferansı, liderlerin hükümetleri fiilen harekete geçmeden tüm doğru şeyleri söyleyebilecekleri bir „PR etkinliği“ ve „küresel bir yeşil yıkama festivali“ olarak nitelendirdi. Thunberg, “Dünyanın şimdiye kadar gördüğü hiçbir şeye benzemeyen, acil ve ciddi yıllık emisyon kesintilerine ihtiyacımız var” dedi.

Ülkeler, önümüzdeki on yılda hırsı artıracak bir süreci kabul etmenin yanı sıra, gelişmekte olan ülkelere krizle başa çıkmaları için finansman sağlama ve iklim değişikliğine ilişkin küresel Paris Anlaşması’nın nasıl işleyeceğinin son kısımlarını tamamlama konusunda baskı altında.

Yorum Yaz

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.