Website-Icon Ovamadokunma

Çöçelli köyündeki BES için keşif yapılacak; kamuoyuna duyuru

Kamuoyuna Duyuru

Bilindiği üzere Ovama Dokunma Çevre Hareketi olarak 2007 yılından bu yana Maraş’ta, Narlı ovasında ekolojik doğa katliamlarına karşı mücadele ediyoruz. Bir çok bölgede doğa katliamlarına karşı başlattığımız hukuki mücadele devam etmekle birlikte, bizzat alanda gerçekleştirilen eylemlerle doğa katliamlarına karşı mücadele etmekteyiz.

Kahramanmaraş Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından Maraş’ın Pazarcık ilçesine bağlı Çöçelli köyünde Biyokütle Enerji Santrali(BES)’nin proje başlangıcında ÇED gereklidir kararı verirken daha sonra ani bir kararla ÇED gerekli değildir kararı verilerek BES’in yapımına başlanmıştı. Avukatlarımızın itirazları ve yürütmeyi durdurma talebiyle gösterilen hukuki mücadele sonucu, Çöçelli köyünde yapımına başlanan Biyokütle Enerji Santrali (9+1=10 MWe/10725 MWm/48 MWt) Projesine ilişkin olarak, Kahramanmaraş Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından verilen „ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) gerekli değildir“ kararının iptali istemiyle Kahramanmaraş Valiliğine karşı açılan davada verilen hukuki mücadele sonucunda ÇED için 17.11.2021 çarşamba günü keşif yapılmasına karar verilmişti.

Çöçelli köyünde çarşamba günü yapılacak keşife sadece Avukatlar ve Çöçelli köylülerin katılması bizim için yeterli değildir. Keşif günü Narlı ve Pazarcık ovasında yaşayan halkımız orda olmalıdır. Çünkü Biyokütle Enerji Santrali(BES) sadece Çöçelli’yi etkilemeyecek. BES tüm ovada yaşayanları etkileyecek, havayı, suyu ve toprağı kirleterek ovayı yanmaz hale getirecektir.
Örnek olarak; Samsun’un Çarşamba ovası’na yapılan BES aynı Çöçellide olduğu gibi benzerlikler içeriyordu ve yapılan keşif sunucunda yürütmeyi durdurma kararı verildi. Çarşamba ovası halkının göstermiş olduğu kararlı mücadelesi sonucu BES hakkında yürütmeyi durdurma kararı verildi. Narlı ovası halkı olarak bizimde aynı kararlılıkla mücadelemizi pekiştirerek çarşamba günü keşif heyetine BES istemediğimizi göstermeliyiz.

Halkımıza çağrımız bilirkişi heyetine birebir itirazlarını yapmaları ve BES’in iptalini talep etmesi, ovanın geleceği ve yaşamı hayati önemdedir. Bu nedenle ova halkını çarşamba günü Çöçelli köyünde olarak farklı bilim dallarından kendi alanında uzman olan 7 kişiden oluşan bilim kuruluna BES istemediğini vurgulayarak yaşam alanımızı korumaya çağırıyoruz.

12.11.2021

Ovama Dokunma Çevre Hareketi

Die mobile Version verlassen