Start Haberler Çevre Haberleri ‘Kazdağları’nda Alamosgold’un katlettiği alan yeniden yeşertilecek midir?’

‘Kazdağları’nda Alamosgold’un katlettiği alan yeniden yeşertilecek midir?’

0
‘Kazdağları’nda Alamosgold’un katlettiği alan yeniden yeşertilecek midir?’

HDP Milletvekili Ali Kenanoğlu, Kaz Dağları’ndaki Kanadalı Alamos Gold şirketinin altın madeni faaliyetlerine son verildikten sonra rehabilitasyon çalışmalarına başlanılmamasını Meclis gündemine taşıdı. Kenanoğlu, maden sahasında 347 bin 815 ağacın kesildiğine işaret ederek, Tarım ve Orman Bakanı’na Alamosgold’un, ağaç keserek katlettiği alan yeniden yeşertilecek midir?” diye sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, Kaz Dağları’ndaki Kirazlı Balaban Tepesi’ndeki doğa talanına dikkat çekti. Kenanoğlu, Kanadalı Alamos Gold şirketinin altın madenini faaliyetlerine son verildikten sonra rehabilitasyon çalışmalarına başlanılmamasını Meclis gündemine taşıdı.

Söz konusu maden sahasında 347 bin 815 ağacın kesildiğini belirten Kenanoğlu, Tarım ve Orman Bakanlığı‘na verdiği soru önergesinde şirket tarafından boşaltılan alanın ekolojik hassasiyetlerin gözetilerek hızla rehabilite edilmesi gerektiğini ifade etti.

“EKOLOJİK HASSASİYETLER GÖZETİLMELİ!”

Milletvekili Ali Kenanoğlu, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre sahanın orman vasfına tekrar kavuşması için rehabilitasyon çalışmalarına ve bütçe görüşmelerine başlandığı haberlerini de hatırlattı. Kenanoğlu “Ancak, bu açıklamaya rağmen, 347.815 ağacın kesilerek büyük bir tahribata uğrayan sahada herhangi bir rehabilitasyon çalışması yapılmadığı görülmektedir” diye de ekledi.

“Ekolojik hassasiyet gösterilmeli” diyen Ali Kenanoğlu, konuyu Meclis gündemine taşıyarak Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye şu şu soruları yöneltti:

“*Kazdağlarında Alamosgold’un 347.815 ağaç keserek katlettiği alan yeniden yeşertilecek midir?

*Kazdağları Kirazlı Altın Madeni işletmecisi Alamosgold’un ruhsatının iptalinden sonra yapılması gereken rehabilitasyon çalışmaları ne zaman başlatılacaktır?

*Kazdağlarında Alamosgold’un ağaç kesimi yaptığı sahanın rehabilitasyonu için bir planlamanız var mıdır? Bunun için bir bütçe ayrılmış mıdır?

*Kazdağlarının rehabilitasyon masrafları için Alammosgold’dan teminat alınmış mıdır?

*Rehabilitasyon planının hazırlık ve uygulanma sürecinde bölgedeki STK’ların görüşleri alınacak mıdır?

*Basında yer alan Alamosgold’a yeniden ruhsat verileceği iddiaları doğru mudur?”

ANKARA

Yorum Yaz

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.