Kuzey Ormanları Araştırma Derneği raporu açıklandı; ekolojik talan devam ediyor

0
179

Kuzey Ormanları Araştırma Derneği 2021 Nisan-Mayıs-Haziran izleme raporunu yayınladı. Rapora göre, Kuzey Ormanları coğrafyasında yer alan Edirne-Keşan, Tekirdağ, Kırklareli, Kuzey Çanakkale, İstanbul ve Bursa’da 438 ayrı tehdit, tahrip ve savunma kaydedildi. Raporda Kanal İstanbul, müsilaj ve orman yangınlarına da değinildi. Kuzey Ormanları Savunması aktivisti ve şehir planlamacısı Seda Elhan raporu PİRHA’ya değerlendirdi. Elhan, son birkaç ayın öne çıkan gündeminin deniz ekosisteminin tahribi de denilebilecek müsilaj olduğunu söyledi. Kuzey Ormanları Araştırma Derneği 2021 yılının ikinci üç aylık raporunu yayınladı. Ormanların kesilerek Rüzgar Enerji Santrallerinin (RES)  kurulduğu belirtilen raporda, bu üç aylık periyotta RES projelerine ilişkin 11 adet izleme kaydedildiği belirtildi.  “İstanbul Çatalca mevkilerini ağır tahrip eden İstanbul RES projesi inşaatı ve KOS‘un yürüttüğü Ormanda RES Olmaz kampanyası devam etmektedir.” dendi.

Ayrıca Nisan – Mayıs – Haziran aylarında Kuzey Ormanları’nda 6 yangın çıkmıştı ve yangın çıkan bölgeler, ‘Tekirdağ, Pendik, Sakarya – Geyve, Edirne – Keşan, Bursa’ olarak bildirildi. Buna göre Kuzey Ormanları coğrafyasında, üç aylık periyotta yaklaşık 12 hektar orman yangın sebebiyle tahrip oldu.

İSTANBUL’U, TRAKYA’YI AVRUPA KITASI’NI TEHDİT EDEN PROJE: KANAL İSTANBUL

Raporun devamında Kanal İstanbul projesine ilişkin gelişmeler de yer aldı. 26 Haziran’da “Kanal İstanbul inşaatına başlıyoruz” denilerek Kuzey Ormanları’nın Sazlıdere mevkilerinde yeni bir yıkım sürecinin başlatıldığı ve inşaatın Sazlıdere Barajı’nın üstünden geçecek, Kuzey Marmara Otoyolu’nun sekizinci etabının viyadüğü olduğunun anlaşıldığı belirtildi.

RAPOR NELERİ KAPSIYOR?

Raporun içeriğini Kuzey Ormanları Savunması (KOS) aktivisti ve şehir planlamacısı Seda Elhan, PİRHA‘ya anlattı. Elhan, “Kuzey Ormanları Araştırma Derneği, geçen yıldan beri Kuzey Ormanları ve coğrafyasında bir izleme çalışması yapıyor. Üçer aylık periyodlarla da bunu raporlaştırarak kamuoyuyla paylaşıyor. Kuzey Ormanlarında gerçekleşen tehdit tahrip ve savunma haberlerini günlük olarak takip edip kaydederek aynı zamanda bölgeye özel önemli bir kayıt da tutmuş oluyor” ifadelerini kullandı. Son açıklanan raporda bölgede 438 adet ayrı haber izlendiğini aktaran Elhan, son birkaç ayın öne çıkan gündeminin deniz ekosisteminin tahribi de denilebilecek müsilaj olduğunu aktardı.

“MARMARA DENİZİ ARTIK ÖLMEYE BAŞLIYOR”

Elhan, Marmara Denizi’ne yönelik  yıllardır yaşanan ağır tahribin devam ettiğini ancak Ergene Derin Deniz Deşarjı projesinin de eklenmesiyle bardağı taşıran son damlanın da düştüğünü ifade etti. “Bize bu müsilaj durumu ile Marmara Denizi artık ölmeye başladığını da göstermiş oldu.” dedi.

Elhan, Marmara genelindeki haber takiplerinde bir yandan Ergene Derin Deniz deşarjının devam etmesi ve savunulması söz konusu iken bir yandan da evsel ve sanayi atıklarının denize verilmesine de devam edildiğini vurguladı. Elhan’a göre uygulamalar, denetlemeler ve cezalar göstermelik ve yetersiz kalıyor.

Bir diğer öne çıkan konu Kanal İstanbul projesi. Raporda, Kanal İstanbul projesi ile ilgili 37 adet izleme kaydedildi. Elhan, şunları kaydetti:

“26 Haziran’da Kanal İstanbul inşaatına başlıyoruz denilerek Kuzey Ormanları’nın Sazlıdere mevkilerinde yeni bir yıkım süreci başlatıldı. İnşaatın Sazlıdere Barajı’nın üstünden geçecek, Kuzey Marmara Otoyolu’nun 8. etabının viyadüğü olduğu anlaşıldı. Tabii Kuzey Ormanlarını etkileyen 3.köprü, 3. Havalimanı ve Kuzey Marmara Otoyolu şimdi de planlanan Kanal projesi birbirinden ayrı düşünülecek konular değil. Hepsi bütünlüklü büyük planın parçaları olarak hayata geçiriliyor.”

Elhan bu konuda mevcut hükumetin kendisini inşaat ve rant ekonomisi ile sürdürmesiyle ilişkili olduğu değerlendirmesinde bulundu ve ekledi:

“İstanbul’un son kalan ormanları, doğal kaynaklarının korunmasının önemi ortadayken, şehrin daha fazla büyümemesi uzmanlarca söyleniyorken hala bu ısrarı bilimsel ya da hukuki ya da  etik olarak açıklamak mümkün değil.”

İzleme çalışmalarında öne çıkan bir diğer başlık ise orman yangınları. Bu 3 aylık takipte Kuzey Ormanları’nda yaklaşık 12 hektarlık orman alanının yok olduğu açıklandı.

Helin YILMAZ / İSTANBUL

Yorum Yaz

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.