Start Haberler Çevre Haberleri Binlerce balık telef oldu

Binlerce balık telef oldu

0
Binlerce balık telef oldu


Kahta Çay’ı üzerine yapılan HES doğal yaşamı tehdit ediyor. Yaz aylarında çayın yatağındaki kayalıklara yumurta bırakmak için harekete geçen balıkların yolculuğu HES’in önündeki gölette son buluyor. Ayrıca HES tarafından suyun ara ara kesilip bırakılmasından kaynaklı bu yolculuk balıklar için zaman zaman ölümle sonuçlanıyor. Sosyal medyada yapılan bir paylaşımda binlerce balığın öldüğü görülüyor.

Bölge halkının yanı sıra aktivistlerin ve bilim insanlarının tepkilerine rağmen Nemrut Dağı’nı da içine alan Milli Park Havzası’nda Kahta Çayı üzerine yapılan HES doğal yaşamı tehdit etmeye devam ediyor. Adıyaman’ın Kahta ilçesine bağlı Koçtepe, Erikdere, Gölgeli, Bağözü, Yolaltı, Teymenli, Esendere, Askeren köylerini doğrudan olumsuz etkileyen HES; Milli Park bölgesinde yaşayan hayvanları ve özellikle suyun etrafındaki kayalıklara yuva yapan göçmen kuşların yanı sıra yaz aylarında çay yatağındaki kayalıklara yumurta bırakmak için barajdan çaya doğru yol alan balıkları da olumsuz etkiliyor. Sosyal medyada dolaşan paylaşımda bayramın birinci günü çekildiği belirtilen görüntüde, binlerce balığın su yüzüne vurduğu görülüyor.

Binlerce balık telef oldu

Barajdan çaya doğru yumurta bırakmak için yola koyulan balıklar HES’in önündeki gölette mahsur kalıyor. HES’in önündeki gölette hareket etmekte zorlanan balıklar, hareket alanları daraldığı için adeta üst üste binmiş durumda yaşam mücadelesi veriyor. Ayrıca zaman zaman suların kesilmesinden ve bırakılmasından kaynaklı birçok balık akarsu yatağında can vermekle yüz yüze kalıyor.

Sosyal medyada yapılan paylaşımda binlerce balığın öldüğünü belirten vatandaş, devamında şunları belirtiyor: “Kahta çayı üzerinde bulunan HES’in balıklara yaptığı zulme bakın arkadaşlar. Yüzlerce binlerce balık telef olmuş. Balıklar susuz kalmış hepsi ölmüş. Allah bunların belasını versin, bu hayvanlara bu zulmü yapıyorlar. Böyle bir şey olur mu hepsi ölmüş balıklar. Bugün bayramın birinci günü. Zulüm değil de nedir bu görüntü. Her yerde var ortalık telef olmuş balık dolu.”*

HES’ler balık ölümlerine neden oluyor

HES’ten önce ve sonra Kahta Çay’ı

Daha önce tarihi Cendere Köprüsü’nden akan sular tarihi Asma Köprü’den devam ederek Kahta’ya yakın bir alanda baraja dökülüp doğal yaşama hayat veriyordu. Ancak HES’in yapılması ile birlikte Kahta Çay’ı kurumanın eşiğine gelmiş ve adeta gürül gürül akan sulardan geriye eser kalmamış. Yaz aylarında piknik yapmak için gelen insanlardan ‘iğne atsan yere düşmez’ durumda olan çay yatağı çevresini, adeta ‘kuş uçmaz kervan geçmez’ sözüyle tanımlamak mümkün.

Zararları saymakla bitmiyor

Kahta Çayı’nı kurumayla yüz yüze bırakan HES’in bölge için zararları saymakla bitmiyor. Yapıldığı alan turizm için önemli tarihi eserlerin bulunduğu bölgede olduğundan turizmin yanı sıra akarsuyun çevresinde bulunan tarım arazileri de HES’ten nasibini almış. HES sonucunda kirlenen hava da doğal yaşama zarar vermeye devam ediyor.

Kaynak: YENİ ÖZGÜR POLİTİKA/ MAHİR DEMİR – ADIYAMAN

Yorum Yaz

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.