Start Haberler Çevre Haberleri Mersin’de ‘gençleştirme’ bahanesiyle ağaç kesimine tepki: Dokunmayın!-VİDEO

Mersin’de ‘gençleştirme’ bahanesiyle ağaç kesimine tepki: Dokunmayın!-VİDEO

0
Mersin’de ‘gençleştirme’ bahanesiyle ağaç kesimine tepki: Dokunmayın!-VİDEO

Mersin’in Yenişehir İlçesine bağlı Emirler bölgesinde bulunan ormanlık alanda ‘gençleştirme’ adı altında sürdürülen ağaç kesimine tepki gösteren köylüler ve STK’ler, “Mesele ormanı seyreltme, gençleştirme değil, rant yaratmadır. Biz buna izin vermeyeceğiz. Ormanlarımıza dokunmayın” dedi.

Pandemi sürecinde açıklanan ‘tam kapanma’ kararı ormanları katletme fırsatına dönüştürüldü. Rize İkizdere’den İzmir’e, Dersim’den Akbelen Ormanlarına, Kaz Dağları’ndan Toroslara ormanlar yok edilirken, eko-sistemde onarılmaz tahribatlar yaşanıyor.

İkizdere’de taş ocağı için ağaçlar katledilirken, Mersin’in Yenişehir İlçesine bağlı Emirler köyünde de ‘gençleştirme’ adı altında ormanlık alan yok ediliyor.

Ormanlık alanın ‘gençleştirme’ adı altında yok edilmesine başta kadınlar olmak üzere tepkiler yükseliyor.

Pandemiye karşın ormanını, ağacını koruyan ve oturma eylemi düzenleyen yurttaşlar, oda ve siyasi parti temsilcileri PİRHA’ya konuştu.

“KÖYLÜ ORMANLARI DEVLETTEN KORUYOR”

Köylülerden biri “Ormanlar giderse biz ne yaparız. Gitmeyecek ormanlar, koruyacağız” derken, Emirler köyünün eski muhtarı da, eskiden devletin ormanları köylüden koruduğunu, şimdi ise köylünün ormanları devletten koruduğuna dikkat çekti.

“BİR TEK ORMANLARIMIZ KALMIŞTI, ONU DA ELİMİZDEN ALMALARINA İZİN VERMEYECEĞİZ”

Ormanların kendi kendine büyüdüğünü ve içinde bulunan ağaçların çoğunun genç olduğunu belirten yurttaşlar, ‘gençleştirme’nin doğru olmadığının altını çiziyor.

Köyümüze”, dağlarımıza, ormanlarımıza, geleceğimize sahip çıkmak için daha fazla dayanışmanın olması gerekiyor” diyen bir başka yurttaş da, çiftçinin elinde tarlanın bile kalmadığını vurgulayarak, “yediğimiz her şey GDO’lu. Kanser almış başını gidiyor. Bir tek ormanlarımız kalmıştı, onu da elimizden almalarına izin vermeyeceğiz” diye konuştu.

“ÇOCUKLARIMIZ, DENİZİN MAVİSİ, DOĞANIN YEŞİLİYLE BÜYÜMELİ”

Yakın bir zamanda Orman Müdürlüğü’nün bölgede dikim yaptığını dile getiren yurttaş, “Beş yılda beş metre uzayacağını söylediler. Ama iki yıl oldu bir santim ilerlemediğine dikkat çekip” yazıktır, günahtır, artık yeter’ derken, Mersin Büyükşehir Meclis Üyesi Abdurrahman Yıldız ise, Orman İl Müdürlüğü’nün kendilerine ‘seyrekleştirme’, ‘gençleştirme’ yaptıklarını söylediğini ifade ederek, “Müdürlük yetkilileri ormanını koruyanları tehdit etmeye başladı. Mesele ormanı seyreltme, gençleştirme değil, rant yaratmadır. Biz buna izin vermeyeceğiz” diye belirtti.

‘Doların yeşiline değil, doğanın yeşiline sevdalıyız’ diyen çevre aktivisti de, “Çocuklarımız, denizin mavisi, doğanın yeşiliyle büyümeli” çağrısında bulundu.

“EMİRLERİ KÖYÜ SAKİNLERİNİN GÜCÜ VE DİRENCİ BU TALANA DUR DİYECEKTİR”

Oturma eylemi düzenleyen köylüleri ziyaret eden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun danışmanı Fatma Köse de Emirler köyündeki ormanlık alanda ağaç kesimlerinin devam etmesine, ormanlarımızın talan edilmesine direnen Emirler Köy halkına destek olmaya devam edeceklerini vurguladı.

Köse, “Gençleştirme adı altında yürütülen bu çalışma köylünün geleceğine bir set vurma çalışmasıdır. İşçi, köylü, esnaf bitti, şimdi sıra ormanlarımıza mı geldi? Çünkü Türkiye’nin birçok yerinde orman talanı var. Emirleri köyü sakinlerinin bu gücü ve direnci bu talana dur diyecektir. Muhtarlarımız, yaşamı savunan güçlü kadınlarımız ile doğayı ve yaşamı savunmaya devam edeceğiz” dedi.

Oturma eylemine katılan Deniz adlı çocuk da “Ormanlarımıza dokunmayın” çağrısında bulundu.

Diren KESER/MERSİN

Yorum Yaz

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.