Start Ekoloji Küresel ısınmanın neredeyse tamamı insandan kaynaklı

Küresel ısınmanın neredeyse tamamı insandan kaynaklı

0
Küresel ısınmanın neredeyse tamamı insandan kaynaklı

19’uncu yüzyılın ortasından bu yana gezegen 1°C’den fazla ısı kazandı. Bu da dünya genelinde aşırı sıcaklardan, sel felaketleri ve kasırgalara kadar aşırı iklim olaylarının artmasına yol açtı.

Uluslararası bir araştırmacı ekip, insan faaliyetlerinden kaynaklı sera gazı emisyonlarının doğrudan neden olduğu küresel ısınmadaki payı ile “doğal zorlamaların” payını tespit etmeye çalıştı. “Doğal zorlamalar” tabiri ile volkan patlamaları veya güneş radyasyonundaki dalgalanmalar gibi doğal faktörler kast ediliyor.

Geçen Pazartesi günü Nature Climate Change dergisinde yayınlanan araştırmada, 13 farklı iklim modeli gözden geçirildi.

Araştırmacılar, insan faaliyetlerinin küresel ısınmaya 0,9 ila 1,3°C katkıda bulunduğu sonucuna vardı. Kanada iklim modellemesi, çevre ve küresel ısınma merkezinden Nathan Gillet, “Sonuçlarımız, iklim değişikliklerinin temel olarak insan tarafından tetiklendiğini açıkça gösteriyor” dedi.

2015 Paris İklim Anlaşması, küresel ısınmanın +2°C altında, mümkünse +1,5°C altında tutulmasını hedefliyor. Ancak BM’ye göre +1,5°C hedefine uymak için sera gazı emisyonlarının 2020 ile 2030 arasında yüzde 7,6 oranında azaltılması gerekiyor.

Yorum Yaz

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.