Website-Icon Ovamadokunma

Kirliliği azaltmak Avrupa’da her yıl 50 bin can kurtarır!

Araştırma Lancet Planetary Health journal’da yayınlandı. WHO’ya göre hava kirliliği her yıl dünyada 7 milyon kişinin ölümüne neden oluyor, hastalıklara ve iş ortamında devamsızlığa yol açıyor.

WHO, metreküp başına 25 mikrogram partikül maddeyi hava kirliliğinde üst sınır olarak kabul ediyor. Buna PM2.5 sınırı deniliyor. WHO, PM2,5 konusunda metreküp başına yıllık ortalama 10 mikrogram öneriyor. Azot dioksit (NO2) açısından ise metreküp başına yıllık ortalama 40 mikrogram tavsiye ediliyor.

İnce partiküllerin sağlık açısından zararları biliniyor. Özellikle kentler de erken ölüm, kardiyovasküler ve nefes yolları hastalıkları, gebelik sorunları ve fetüsün büyüme sorunları gibi sonuçlara yol açıyor.

Lancet Planetary Health journal’da yayınlanan araştırmada, Avrupa’nın bin kentinde PM2,5 ve NO2 kirleticileri ile bağlantılı olarak erken ölümler hesaplandı.

Araştırmaya göre WHO’nun tavsiyelerine uyulması halinde yılda 51 bin 213 kişinin ölümü önlenecek.

Araştırma çok sayıda kentin henüz hava kirliliğine karşı yeterli bir mücadele vermediğini gösteriyor.

Ölüm oranları da kentlere göre değişiyor.  Özellikle İtalya’da Po Ovası’ndaki kentler, Polonya ve Çek Cumhuriyeti bu durumdan ağır etkileniyor.

Tersinden İzlanda’nın başkenti Reykjavik, Norveç’in Tromsø, İsveç’in Umea ve Finlandiya’nın Oulu kentleri hava kirliliğine en az maruz kalan yerler olarak dikkat çekiyor.

Ortalama Avrupa nüfusunun yüzde 84’ü WHO’nun tavsiyelerinin üzerinde hava kirliliğine maruz kalıyor. Araştırmacılar, yerel koşullara uygun tedbirlerin hayata geçirilmesinin önemine vurgu yapıyorlar. Yapılacak değişimler araç trafiği, sanayi, havaalanları, limanlar ve aynı zamanda odun ve kömür ısıtma sistemlerini ilgilendiriyor.

Die mobile Version verlassen