HES’ler İşçileri de Öldürüyor: Son İki Ayda En Az 6 Ölüm

0
250

Köylülerden yaşama ve doğaya verdikleri zarar nedeniyle büyük tepkilerini çeken hidroelektrik santral inşaatlarında, işçi ölümleri de yaşanmaya devam ediyor. Sabancı Holding’in Kahramanmaraş’taki HES inşaatında çalışan bir işçi boğularak can verdi. Hidroelektrik santral (HES) inşaatları Anadolu’da kırsal yaşama, yerel kültürlere ve doğaya verdikleri zararlar nedeniyle

 

Köylülerden yaşama ve doğaya verdikleri zarar nedeniyle büyük tepkilerini çeken hidroelektrik santral inşaatlarında, işçi ölümleri de yaşanmaya devam ediyor. Sabancı Holding’in Kahramanmaraş’taki HES inşaatında çalışan bir işçi boğularak can verdi.

Emir ÇELİK

İstanbul – BİA Haber Merkezi

09 Şubat 2011, Çarşamba

Hidroelektrik santral (HES) inşaatları Anadolu’da kırsal yaşama, yerel kültürlere ve doğaya verdikleri zararlar nedeniyle Anadolu’nun birçok farklı bölgesinde protesto edilmeye devam edilirken, HES inşaatlarında yaşanan „iş kazaları“ sonucu ölen işçilerin sayısı da artıyor; yalnız son iki ayda en az altı işçi HES inşaatlarında hayatını kaybetti.

Kahramanmaraş’ta Sabancı Holding’in sürdürdüğü Hacınınoğlu HES inşaatında çalışan işçi İsmail Güler, inşaat iskelesinin çökmesi sonucu düştüğü su dolu çukurda boğularak can verdi.

Sabancı Holding’e bağlı Enerjisa şirketinin Ceyhan Nehri üzerinde Hacınınoğlu köyünde sürdürdüğü HES inşaatında, kaynak yaptığı sırada üzerinde bulunduğu iskelenin kopması sonucu sekiz metre derinliğindeki su dolu çukura düşen işçi Güler’in cesedi Kahramanmaraş Belediyesi Su Altı Arama ve Kurtarma ekibince sudan çıkarılarak, Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı.

Maraş Manşet gazetesine göre, Pazar günü (6 Şubat) yaşanan olayda hayatını kaybeden işçi Güler Osmaniye’den çalışmak üzere Kahramanmaraş’a gelmişti ve 21 yaşındaydı.

Samsun’da da aynı gün, aynı yerde iki ölüm

Çarşamba Elektrik Üretim şirketinin Samsun Çarşamba’ya bağlı Yeşilırmak üzerinde bulunan Musçalı köyündeki Çarşamba HES inşaatında çalışan iki işçi 24 Ocak’ta hayatını kaybetti.

Ortakları arasında Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) milletvekili Fatih Öztürk ve Çarşamba Belediye Başkanı Hüseyin Dündar’ın da bulunduğu şirketin yürüttüğü inşaatta, baraj kapaklarında kalıp çalışması yaptığı sırada 7 metre yükseklikten düşen işçi Eyüp Tutluca, hastaneye kaldırılırken yolda yaşamını yitirdi..

Olay sonrası aynı noktada bulunan diğer bir işçi olan Nurettin Gözüsarı da dengesini kaybederek düştü ve olay yerinde öldü.

Aydın’da ölen HES işçisi, baraj erken açıldığı için boğulmuş

Aydın İncirliova’daki İkizdere Barajı’nda geçen yıl Ağustos ayında ölen 64 yaşındaki işçi Ali Karataş’ın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı açılışın öncesi, erken olduğu belirtilmesine rağmen deneme amaçlı su bırakılması sırasında boğulduğu ortaya çıktı.

Taraf gazetesine göre, Limak-Limsan şirketlerinin ortaklığında yapılan inşaattaki olay ile ilgili iddianamede şantiye müdürü Rebii Erol Arıkay’ın Başbakan tarafından yapılacak açılış için işçileri zorladığı belirtilirken; MMT Mühendislik şirketi sahibi Ahmet Akyol savunmasında „Boruların destek betonlaması olmadığı için endişeli olduğumuzu belirtmiştik“ dedi.

Akfen Holding’in HES’inde de 3 işçi ölmüştü

Doğuş Holding’in üstlendiği Giresun’daki Arslancık HES inşaatının şantiyesinde geçtiğimiz ay inşaat kalıbının çökmesi sonucu ise ikisi ağır beş işçi yaralanmıştı.

Öncesinde ise Akfen Holding’in Mersin Anamur’da yapımını sürdürdüğü Otluca HES inşaatında üç işçi göçük altında kalarak hayatını kaybetmişti. (EÇ/EÖ)

Yorum Yaz

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.