Start Haberler Çevre Haberleri Afşin Termik Santralı’nı Kefen Giyerek Protesto Ettiler

Afşin Termik Santralı’nı Kefen Giyerek Protesto Ettiler

0
Afşin Termik Santralı’nı Kefen Giyerek Protesto Ettiler
afsin_kefen_eylemi

21 Ekim 1984 yılından bu yana elektrik üreten ve ürettiği enerjiden çok bacalarından çevreye kustuğu zehirle adından söz ettiren Afşin-Elbistan A Termik Santrali’ni protesto etmek için Warriors Of The World (Dünya Savaşçıları) isimli çevre örgütü üyeleri Kahramanmaraş’ta Özel İdare İş Merkezi önünde bir eylem yaptılar. ‘Gelecek için termik santrallerini durdurun’,

Warriors Of The World (Dünya Savaşçıları) isimli çevre örgütü üyeleri eylem sırasında; ‘Gelecek için termik santrallerini durdurun’, ‘Yatırımları yeşil enerjiye yönlendirin’ ve ‘Kahramanmaraş termik santrali istemiyor’ yazılı pankartlar açtılar.

Çevreye zehir kusan Afşin-Elbistan A Termik Santrali’nin temsili bacasını da Özel İdare İş Merkezi önüne getiren gruptakilerden biri eylem sırasında üzerine sardığı kefen beziyle yere yattı, arkadaşları da maske takarak termik santrallere tepkilerini dile getirdi.afsin_kefen_eylemi

Grup adına açıklama yapan Basın Sözcüsü Fatma Yörür, Afşin-Elbistan A Termik Santrali nedeniyle bir çevre felaketi yaşandığını, santralin bulunduğu bölgedeki yerleşim yerlerindeki tarım alanlarının, hayvanların, içme ve kullanma sularının ve doğal güzelliklerin zarar gördüğünü öne sürdü.

Yörür; “Bilindiği gibi 1986 yılında Afşin-Elbistan A Termik Santrali, bugüne kadar yüzlerce ton kül ve atığı doğaya bırakmıştır. Bu durumdan en fazla etkilenenler ise çevre köy ve kasabalar olmuştur. Tarım alanları, hayvanlar, içme ve kullanma suları yok olmuş, doğal güzellikler kaybolmuştur. 8 yıl ömrü kaldığı gerekçesiyle Baca Gazı Arıtma Tesisi kurulmayan A Termik Santrali geçtiğimiz 10 yıl için de doğaya 28,7 milyon ton kül, 117,4 milyon ton karbondioksit, 5,8 milyon kükürt gazı, 0,28 milyon ton azot gazı, 23 milyon ton toryum, 56,7 milyon ton uranyum bıraktı.

8 yıl da bir bu kadar tehlikeli maddeyi doğaya bırakan termik santral en az 30 yıl daha çalışmaya devam edecek. Baca Gazı Arıtma Sistemi olmadığı halde 24 yıldır çalıştırılan Afşin-Elbistan A Termik Santrali çevre felaketine yol açıyor. Kül tutmaya yarayan filtreleri, 15 yıldır arızalı olan tesisin baca gazından 15 milyon ton katı, sıvı, gaz ve radyoaktif maddeyi doğa halkının üzerine salıyor.

Son günlerde Kahramanmaraş Valiliği tüm birimleriyle bir proje başlatmıştır. Bu projeye; Aydın İnsan, Temiz Çevre ve Yaşanılabilir Köy ismi verilmiştir. Bu çalışmalarla birlikte esas yapılması ve öncelik verilmesi gereken nokta Afşin-Elbistan Termik Santrali’dir. Bunun yanında diğerleri sadece sözde temizlik hareketidir ve esas projenin Afşin-Elbistan Termik Santrali’ne bir an önce filtre, Baca Gazı Arıtma tesisi takılması ya da bu termik santralinin kapatılmasıdır. En az 8 yıl daha bu tehlikeli maddeyi doğaya bırakacak olan A Termik Santrali’ne bir an önce önlem alınması için tüm yetkilileri göreve davet ediyoruz” şeklinde konuştu.

Basın açıklamasının ardından Warriors Of The World Üyeleri olaysız bir şekilde dağıldı.

Yorum Yaz

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.