Start Haberler Çevre Haberleri NEOLİTİK ÇAĞA AİT KALINTILARI’IN OLDUĞU ALANA ŞANTİYE KURULDU

NEOLİTİK ÇAĞA AİT KALINTILARI’IN OLDUĞU ALANA ŞANTİYE KURULDU

0
NEOLİTİK ÇAĞA AİT KALINTILARI’IN OLDUĞU ALANA ŞANTİYE KURULDU
hasankeyf

Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi

 

Basın Açıklaması

16.06.2010

NEOLİTİK ÇAĞA

AİT KALINTILARI’IN OLDUĞ

U ALANA ŞANTİYE KURULDU

1978 yılında 1.derece sit alanı ilan edilen Hasankeyf antik kentinin sit alanının etkileşim çevresine inşa edilecek konutlar için şantiye çalışmasına başlandı.

1. ve 2. derece sit statüsü dikkate alınmaksızın belirlenen yeni Hasankeyf yerleşkesi yapım çalışmaları Hasankeyf ören yerine zarar verirken civardaki birçok tarihi eser ise korumasız bir şekilde yok edilme ile yüz yüze bırakıldı.

İnşaat yapımı için sit alanlarında geçiş dönemi koruma esasları ve kullanma şartları ile koruma amaçlı imar plânı ve Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge müdürlüğü izni olmadan yapılan çalışmalara Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi tepki gösterdi. Girişim sözcüleri: “Normal şartlarda ilgili mülki amirliklerin, meslek odalarının, sivil toplum kuruluşları projeden etkilenen halkın

Hasankeyf

toplantılar düzenleyerek koruma amaçlı imar plânının hazırlatılması gerekirken bu yöntem uygulanmamıştır.” dedi. “Şayet alınan bir karar varsa, bu karar Hasankeyf Belediyesi ve Hasankeyf halkından habersiz alınmıştır, bu nedenle kurul’un aldığı karar yöntem açısından karar geçersizdir” şeklinde görüş belitti.

Hasankeyf yaşatma girişiminin açıklamasında, DSİ ve TOKİ işbirliği ile başlatılan yeni Hasankeyf yerleşkesi inşaat çalışmalarının biran önce durdurulması gerektiği aksi takdirde

ilgili kurum ve şahıslar hakkında suç duyurusunda bulunulacağı da bildirildi.

www.hasankeyfgirismi.com

hasankeyfgirismi@gmail.com

Yorum Yaz

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.