Start Hukuksal Süreç Emsal Davalar Samsun Köylüleri Çimento Fabrikası Kurulmasını Durdurdu

Samsun Köylüleri Çimento Fabrikası Kurulmasını Durdurdu

0

Yaprak KOÇER/SAMSUN, (DHA) 20.01.2010 – SAMSUN’un Kavak İlçesi Köseli Köyü Muhtarı Nadir Us, köylerine çimento Fabrikası kurulmaması için Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından verilen Çevresel Etki ve Değerlendirme (ÇED) Raporu’nun iptali için 7 Ağustos 2008 tarihinde dava açtı. Samsun 2’nci İdare Mahkemesi‘ ÇED Raporu’nun, eksik bilgi ve verilere dayandığına, raporun

 

Köylülerin Hukuk Zaferi

Yaprak KOÇER/SAMSUN, (DHA) 20.01.2010

SAMSUN’un Kavak İlçesi Köseli Köyü Muhtarı Nadir Us, köylerine çimento Fabrikası kurulmaması için Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından verilen Çevresel Etki ve Değerlendirme (ÇED) Raporu’nun iptali için 7 Ağustos 2008 tarihinde dava açtı.

Samsun 2’nci İdare Mahkemesi’nde görülen dava sonuçlandı. Mahkeme fabrikayı yapan Üstyapı İnşaat ve Madencilik Limited Şirketi elinde bulunan ÇED Raporu’nun, eksik bilgi ve verilere dayandığına, raporun bilimsel verilere uygun olarak hazırlanmadığına karar vererek ÇED Raporu’nu iptal etti.

Samsun’un kavak İlçesi Köseli Köyü sakinleri köylerine Üstyapı İnşaat ve Madencilik Limited Şirketi tarafından yapılmak istenen çimento fabrikası ve malzeme ocağının yapımının durdurulması için 7 Ağustos 2008 tarihinde Samsun 2’nci İdare Mahkemesi’ne açtıkları davayı kazandı. Daha önce fabrikanın yapılmaması için eylemler düzenleyip basın açıklamaları yapan köy sakinleri verdikleri hukuk mücadelesinin sevincini yaşıyor. Köseli Köyü Muhtarı Nadir Us tarafından açılan davanın geçen yıl 28 Aralık’da gerçekleşen son duruşmasında mahkeme Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından fabrikanın kurulması için verilen ÇED Raporu’nu iptal etti.

Alınan kararda mevcut ÇED raporunun eksik bilgi ve verilere dayandığı, yörenin iklim özellikleri ve hidrolojik unsurlarının yeterli ve doğru olarak değerlendirilmediği, raporun bilimsel verilere dayanmadığı ve ÇED yönetmeliklerine uygun olarak hazırlanmadığı gerekçe gösterilerek raporu kabul etmedi. Köseli Köyü Azası Seyit Ahmet Us, fabrika kurulması için küresel kriz ve işsizliğin gerekçe gösterildiğini belirterek “Gerekçelerin hiç birisi çimento fabrikasının kurulacağı yerin köyümüz tarım arazisi, su kaynakları ve çevrede yaşayan insanların sağlığından önemli olamaz” dedi.

http://arama.hurriyet.com.tr/arsivnews.aspx?id=13536166

Yorum Yaz

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.