Website-Icon Ovamadokunma

Çimento fabrikaları 38 muhtar ve çok sayıda STK tarafından kınandı

 

Gaziantep Pazarcık-Narlı Ovasına yaptırılan çimento fabrikaları, Narlı ovasının 38 muhtarı ve çok sayıda STK tarafından kınandı.

2009-11-11

SANKO ve KİPAŞ Firmalarının Pazarcık-Narlı Ovasına yaptırdığı çimento fabrikaları ve yeni yapılmak istenen maden ocakları narlı halkı tarafından bir basın bildirisi ile kınandı.

Pazarcık Ovama Dokunma Çevre Hareketinin düzenlediği, Pazarcık-Narlı Ovasının 38 muhtarı ve çok sayıda sivil toplum kuruluşunun da katıldığı kınama bildirisi Gaziantep Eğitim-Sen Şubesinde okundu.

Narlının 38 Muhtarı adına bildiriyi okuyan Narlı Doğanlı Köyü Muhtarı Ahmet Uras; “Üç yıla aşkın süredir Pazarcık Narlı Ovasında KÇS ve Çimko Çimento Fabrikalarının yarattığı ekolojik yıkımın önüne geçmek için mücadele ediyoruz. Dünya çapında büyüklükte iki çimento fabrikası faaliyete geçer geçmez ovamızı kirletmeye başlamıştır. Bu da yetmiyormuş gibi, fabrikaların hammadde ihtiyaçlarını karşılamak için, yüze yakın maden ocağına ruhsat ve izinler verilmiş. Türkiye’nin en verimli ovalarından Narlı Ovası, bir şantiyeye dönüşmek üzeredir.” diyerek Narlı Ovası ve çevresinin yok olma tehlikesi ile karşı karlıya olduğu vurgulandı.

Çimento fabrikalarının iklim değişikliğinin baş sorumlusu olduğunun bütün dünyanın bildiğinin belirten Uras; AKP Hükümetinin de küresel ısınmayla mücadele adına Kyoto Protokolünü imzaladığını hatırlatarak; “Sayın Başbakana soruyoruz; çevrecilik, Türkiye’yi gelişmiş ülkelerin kullanmasına izin vermediği çimento fabrikalarının bir çöplüğü haline getirmek midir?” “dedi.

Ayrıca Muhtar Uras; Çimko Çimento Fabrikalarının İtalyan ortağı olan Barbetti Şirketinin İtalya’da çevreyi korumak adına geliştirilen çabalar nedeni ile İtalya ‘da çimento fabrikası kuramadığını hatırlatarak; “Türkiye’de yaşayan yurttaşların yaşam hakkı İtalya da yaşayanlardan daha mı değersizdir?” dedi.

Uras, son olarak Narlı Ovasının 38 muhtarın çimento fabrikalarını istemediklerine dair imzaladıkları resmi beyannameyi kamuoyuna sunarak; “ Bir kez daha ovamızın ve çocuklarımızın geleceğini çimento şirketlerinin karına kurban etmeyeceğimizi ilan ediyoruz.” dedi.
İLKHA

Haberin tamamını okumak için tıklayınız:

http://hurseda.net/Bolgemizden/11224-Pazarcik-Halkindan-Cimento-Fabrikalarina-Hayir_.html

Die mobile Version verlassen