RİZE’NİN FINDIKLI İLÇESİNDE ÇAĞLAYAN VADİSİ’NDEKİ “SİT KARARINI BOZMA“ DAVASI

0
269

 

ÇAĞLAYAN VADİSİ’NDEKİ “SİT KARARINI BOZMA“ DAVASI

RİZE’NİN FINDIKLI İLÇESİNDE ENERJİ ŞİRKETLERİNCE, ÇAĞLAYAN VADİSİ’NİN “SİT ALANI“ OLMAKTAN ÇIKARTILMASI İÇİN AÇILAN DAVA KAPSAMINDA KEŞİF VE BİLİRKİŞİ İNCELEMESİ YAPILDI.

Rize’nin Fındıklı ilçesinde, enerji şirketlerince, Çağlayan Vadisi’nin “sit alanı“ olmaktan çıkartılması için açılan dava kapsamında keşif ve bilirkişi incelemesi yapıldı. Keşif sırasında yöre halkı şirket yetkililerini protesto etti, çocuklar şirket aracına yumurta attı.

İlçede, yöre halkının Çağlayan Vadisi’nin doğal sit alanı olarak tescil edilmesi için Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kuruluna yaptıkları başvuru sonucunda, vadi, “1. derece doğal sit alanı“ olarak tescil edildi. Bu kararla vadide yapımı planlanan Paşalar Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali’nin (HES) iptal edilmesi gündeme geldi.

Bunun üzerine vadide HES yapmak isteyen şirketler, “doğal sit alanı“ kararının bozulması amacıyla Rize İdare Mahkemesinde dava açtı.

Dava kapsamında bugün yapılan keşfe, mahkeme heyetiyle Fındıklı Dereleri Koruma Platformu sözcüsü Hüseyin Acar, platform avukatı Yakup Okumuşoğlu, Paşalar HES projesinin yürütücü firma avukatları ile bilirkişi heyeti olarak Prof. Dr. Cantürk Gümüş, Yrd. Doç. Hüseyin Avar, peyzaj mühendisi Cengiz Acar ve Rize Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Hocaoğlu katıldı.

Jandarmanın güvenlik önlemi aldığı keşif ve inceleme sırasında vatandaşların şirket yetkililerine ulaşması engellendi. Vatandaşlar pankart açarak şirket yetkililerini protesto amacıyla slogan attı. Çocuklar da firma genel müdürü Fahrettin Arman’ın aracına yumurta attı.

Platform sözcüsü Hüseyin Acar, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, enerji şirketlerinin, Çağlayan Vadisi’yle ilgili sit kararını kaldırıp kendilerine rant kapısı açmak istediklerini ileri sürdü.

Yapılan keşifte firmaya hak ettikleri cevabı verdiklerini ifade eden Acar, “Firmayı her defasında aynı şekilde karşıladık. Bir daha gelirlerse daha kötü karşılayacağız. Bir daha buraya gelmesinler. İstenmediklerini gösterdik. Burada hiçbir şirketi istemiyoruz. Bu vadiler bizimdir, bu dereler özgür akacak“ dedi.

Yorum Yaz

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.