Start Haberler Çevre Haberleri Çimentoya karşı Samsun-Kavak’lı Köylülerin Eylemi

Çimentoya karşı Samsun-Kavak’lı Köylülerin Eylemi

0

Köylülerden koyun koyuna bayram eylemi 20 Eylül 2009 16:02

Samsun’un Kavak ilçesinde yaklaşık 300 kişi, köylerine yapılacak olan çimento fabrikasını bayramda suya girip yeşilliklerin üzerinde koyun koyuna yatarak protesto etti.

Kavak ilçesi Köseli köyünde yaklaşık 300 kişi, köye yapılacak olan çimento fabrikasına tepki göstermek amacıyla köy meydanında toplandı. Bayramlaşma sonrası dağıtılan geleneksel pilavı yiyen köylüler, pankart açıp erkekler önde, kadınlar arkada ellerinde kürek, çapa gibi tarım aletleri ile yürüyüş düzenledi. Eşeklerin de kullanıldığı eylemde, „Köyümüze dokunmayın“, „Çimento fabrikası istemiyoruz“, „Köyümüzde yaşamak istiyoruz“, „Suyumuzda var, toprağımız da yok etmeyin“ şeklinde sloganlar atan köylüler,yaklaşık 500 metre yürüdükten sonra, köyün kaynak sularının bulunduğu alanda toplandı. Köseli, Şabanlı, Marsullu ve Cuvalcı Mahallesi’nin bulunduğu ve yaklaşık bin 200 kişinin yaşadığı köyde kurulması planlanan çimento fabrikasının köye yaklaşık 80 metre mesafede olmasına dikkat çeken köylüler, izin alınırken köyde su kaynağı ve ormanlık alanların bulunmadığı yönünde rapor tutulduğunu öne sürdü.

„Suyumuz da var ormanımızda“ şeklinde tepki gösteren köylüler, ellerinde pankartlarla kaynak suyuna girip tepkilerini burada da sürdürdü. Megafonla bağırarak tepkilerini ifade etmeye çalışan ve topraklarından olmak istemedikleri haykıran köylüler, daha sonra yeşillik alanda yatarak fabrika kurulduktan sonra herkesin öleceğini anlatmak istedi. Kadınlar, erkekler ve çocuklar bir yandan ölü taklidi yaparken, bir yandan da güneş altında yeşilliklerin üzerinde yatmanın tadını çıkardı. Eşeklerle dahi röportaj yapan köylüler, hayvanların otlarını kaybedeceklerini, sebzecilikle uğraşan köylülerin de yaşam ve geçim kaynaklarının biteceğini dile getirdi.

Fabrikaya karşı olmadıklarını belirten Mehmet Baş (79), yüz yıllardan aynı topraklarda yaşadıklarını, su kaynaklarının, ormanlarının olduğunu, fabrikanın kurulması halinde göç etmek zorunda kalacaklarını savundu. Fabrikanın yer seçiminin yanlış olduğunu ifade eden Nizam Baş (55), „Köyde su kaynağı yok deniliyor. Çok sayıda kaynak var. Bölge zaten ormanlık. Fabrika kurulursa su kaynakları ve orman yok olacak. Su yok, orman yok raporu verdiler, anlamak mümkün değil“ dedi.

Hamide Us (70) ise köylerinden gitmek istemediklerini, yanlış yatırımla yüzlerce insanın hayatının karartılmaya çalışıldığını, mücadelelerinin sonuna kadar süreceğini ifade etti. Şerife Us (50) ise bölgede tarihi yerleşim yeri kalıntılarının da olduğuna dikkat çekti.

Yorum Yaz

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.