Start Hukuksal Süreç Çöp Davaları Çöp Tesisinin Durdurma Kararının Belgeleri

Çöp Tesisinin Durdurma Kararının Belgeleri

0
Çöp Tesisinin Durdurma Kararının Belgeleri

Davacı köylülerin Avukatı Av. Mehmet Horuş, dava ile ilgili gazetemize şu değerlendirmede bulundu: “Bu, önemli bir hukuksal kazanımdır. Dava sürecinde çok sayıda biliminsanı ve hukukçudan destek aldık. Ancak bu sonucun alınmasında asıl belirleyici olan, çöp tesisi için planlanan alan yakınlarında yaşayan köylüler olmak üzere tüm Pazarcıklıların topaklarına, tarihlerine, kültürlerine ve

 

05 Mayis 2009 Tarihinde Çöp Tesisinin Durdurma Kararının Belgelerini Yayınlıyoruz.

 

Pazarcıklı çevreciler tarafından kurulan ‘Ovama ve Onuruma Dokunma’ hareketi büyük bir başarıya imza attı. Narlı beldesinin doğasını tahrip edecek olan çöp depolama projesi için açılan davayı Pazarcıklı çevreciler kazandı.

Maraş’ın Pazarcık İlçesi’ne bağlı Narlı beldesinde yıllardır devam etmekte olan çevre mücadelesi sonuç almaya başladı. Narlı ovasına yapılmak istenen çöp depolama projesinin iptali için açılan davayı, Pazarcıklı çevreciler kazandı. Yaklaşık 3 yıldır ‘Ovama ve Onuruma Dokunma’ çevre hareketi tarafından, MARAŞÇEDBİR olarak bilinen Belediyeler Birliği’ne karşı yürütülen hukuk mücedelesi, çevrecilerin verdiği mücadeleyle Pazarcıklılar lehine kazanılmış oldu.

Alibey Batıt, Mahmut Aktaş, Veysel Şevren, Alibey Solgun, ibrahim Bezgin, Salman Akdeniz, Ali Rıza Çöçelli, Ali Şipar, Kemal Çöçelli, Ali Sımsık, Hüseyin Çöçelli, Ökkeş Savsak, İbrahim Çöçelli, Tacim Çöçelli, Memik Çöçelli, Hatice Bezgin, Elif Ünlütepe, Fatma Şıhyürek Aktaş ve Ali Manaz’ın çevre ve Orman Bakanlığı’na karşı açtığı dava sonuçlandı. Gaziantep 2. İdare Mahkemesi’nde 6.02.2009 tarihinde görülen dava, davayı açan 19 kişi lehine sonuçlandı. Narlı-Pazarcık ovasında etkili çevre mücadelesi veren ‘Onuruma ve Ovama Dokunma’ çevre hareketi öncülüğünde 19 kişinin, Çevre ve Orman Bakanlığı’na karşı Çevre Etki Değerlendirme Olumlu Raporunun(ÇED) iptal edildiği davada, Gaziantep 2. İdare Mahkemesi‚ ‘‘Bahsi geçen projenin ortadan kaldırılması sonucunda açılan iş bu davanın konusunun ortadan kalktığı sonucuna varılmıştır” denilerek çöp davasına son noktayı koydu.

Mücadele etmekten vazgeçmediler

Davacılar, Kahraman Maraş’ın Pazarcık ilçesi’ne bağlı Doğanlı Karahasanlar Köyü Tomsuklu mevkiinde kurulması planlanan ‘’Katı atık Düzenli Depolama Tesisi Projesi’’ ile ilgili olarak Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından verilen 01.06.2006 tarihli ‘’Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu‘‘ kararının, çevre ve insan sağlığı açısından yaratacağı olumsuz etkiler nedeniyle geri alınmasına yönelik 27.12.2006 tarihli başvurunun reddine ilişkin 12.01.2007 tarihli davalı idarenin işleminin iptal istemiyle dava açtılar. Uyuşmazlık konusu olaya ilişkin olarak Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından mahkemeye sunulan dilekçede‚ ‘‘Bakanlık biriminden alınan 29.01.2009 tarihli ve 690 yazı ile Kahramanmaraş Valiliği’nin 09.01.2009 tarih ve 197 sayılı yazısında, MARAŞÇEDBİR adı altında kurulan Belediyeler Birliği tarafından dava konusu proje alanından vazgeçildiği ve yeni yer seçimi çalışmalarına başlandığı anlaşılmıştır‘‘ denildi. Gaziantep 2. İdere Mahkemesi bunu da göz önünde bulundurarak, çöp projesi davasına ilişkin kararı Pazarcıklı çevreciler lehine verdi.

‘Pazarcıklılar tarihlerine sahip çıktı’

Davacı köylülerin Avukatı Av. Mehmet Horuş, dava ile ilgili gazetemize şu değerlendirmede bulundu: “Bu, önemli bir hukuksal kazanımdır. Dava sürecinde çok sayıda biliminsanı ve hukukçudan destek aldık. Ancak bu sonucun alınmasında asıl belirleyici olan, çöp tesisi için planlanan alan yakınlarında yaşayan köylüler olmak üzere tüm Pazarcıklıların topaklarına, tarihlerine, kültürlerine ve çocuklarının geleceğine sahip çıkma konusundaki kararlı tutumları olmuştur.’’ Narlı Ovası’na kurulan çimento fabrikalarına karşı davaların devam ettiğinin altını çizen Horuş, benzer bir sonucun çimento davalarında da elde edileceğine inandığını belirtti.

Geçtiğimiz yıl mühendis odaları, sendikalar ve çeşitli çevre örgütlerinin bir araya gelmesi ile oluşturulan Beyazadamlar Platformu temsilcileri, çöp tesisinin yapılması durumunda ortaya çıkacak çevre ve halk sağlığı sorunlarına ilişkin hazırladıkları bilimsel raporları içeren kapsamlı bir dosyayı Maraş Valiliğine sunmuşlardı.

Yorum Yaz

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.